Eerste leergroep Weerbaar Telen volgeboekt: nieuwe cursusreeks biedt extra diepgang

Afgelopen voorjaar organiseerde LTO Glaskracht Nederland vier kantinebijeenkomsten over Weerbaar Telen. Naar aanleiding van de reacties en vragen starten dit najaar voor de sierteelt diverse leergroepen voor meer verdieping. De eerste van de serie leergroepen is al helemaal volgeboekt. U kunt zich nu opgeven voor de volgende groep!

Weerbaar telen is de basis voor Integrated Pest Management (IPM) ofwel geïntegreerde bestrijding. De leergroepen worden georganiseerd in nauwe samenwerking met Agropoli en Groeibalans.

Systeemsprong
Voor de sierteelt gaan de leergroepen binnenkort van start. Voor de glasgroententeelt wordt nog gewerkt aan een goed inhoudelijk programma. Hoe kunnen wij het immuunsysteem van de plant actief 'aanzetten' met teeltomstandigheden, biostimulatoren of toevoegingen aan het wortelstelsel zoals bepaalde bacteriën. Als wij meer weten hoe en aan welke knoppen wij kunnen draaien zijn wij in staat om de plantweerbaarheid te vergroten. Daarmee hebben wij een systeemsprong naar een weerbare toekomst in plantgezondheid.

Het programma bestaat uit een cursus van 4 dagdelen (van ieder 4 uur) voor kasteelten in de grond en vollegrondsteelten. Voor substraatteelten en teelt in potten bestaat de cursus uit 3 dagdelen, plus mogelijk 1 dagdeel n.a.v. de vragen en behoeften van de deelnemers (bv. een dagdeel verdieping over substraat door RHP). Naast bodem, bodemleven, bemesting, plantversterkers en kasklimaat, komen ook onderwerpen als water, potgrond, plant- en stekmateriaal, plantafweer, plantsapmetingen en droge stof-analyses, keuzes in biologie en chemie aan bod.

Specifieke groepen per gewassoort
Een leergroep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 15 deelnemers. Indeling van de leergroepen gebeurt zoveel mogelijk per sector, dus er komen aparte groepen voor potplanten, snijbloemen vollegrond (bedekt of onbedekt) en snijbloemen substraat. Bij voldoende belangstelling is een nadere indeling per gewas ook mogelijk. De kosten voor deze leergroep €500 (exclusief btw) per persoon. Dit is inclusief lesmateriaal en andere relevante achtergrondinformatie. Voor werknemers is er een mogelijkheid voor subsidie vanuit Colland.

Voor deze leergroep is aanmelden verplicht. U kunt zich online aanmelden. Klik hier om aan te melden. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn voor een leergroep gaat deze van start. U ontvangt daarvan bericht.

Arthur van den Berg

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024