Lupine en Gunnera voorgedragen als invasieve soort

Vorige week kwam het EU-comité van landen bij elkaar om voor te bespreken welke planten- en diersoorten volgend jaar als invasief worden verklaard. Bovenop de lijst die sinds augustus al geldt. Besproken is een lijst van 15 soorten die door de EU-technische commissie zijn voorgedragen.

Deze lijst bevat opnieuw plantensoorten die in de snijsierteelt/boomkwekerij geteeld worden en die volop in tuinen en particuliere ruimten zijn aangeplant. Opname van deze soorten op de EU-lijst van invasieve soorten heeft een grote economische impact in de hele productie- en handelsketen en betekent een belangrijke verarming van het assortiment bloemen en tuinplanten.

Invasieve soorten is een biologische term waarmee een soort wordt aangeduid die zich buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied heeft gevestigd. Concreet betekent dit dat deze soorten niet meer geteeld en verhandeld mogen worden.

Deze zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen (of dat in de toekomst waarschijnlijk gaan doen) aan de biodiversiteit en/of aan het ecosysteem. Ze kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid en economie.

Het gaat deze ronde om de volgende soorten: 

  • Lupinus polyphyllus - L. x pseudopollyphyllus
  • Gunnera tinctoria
  • Asclepias syriaca
  • Impatiens glandulifera
  • Myriophyllum heterophyllum
  • Pennisetum setaceum

Het tegenhouden van opname op de Europese lijst van invasieve soorten betekent dat naast Nederland, voldoende landen tegen moeten stemmen. Daarom zet LTO Nederland dit onderwerp niet alleen in Nederland op de politieke agenda, maar ook internationaal. Alle hulp is welkom om voldoende argumenten te verzamelen om de soorten die voor bedrijfsleven en publieke ruimte belangrijk zijn, weer van de conceptlijst te krijgen. Het EU-comité heeft aangegeven dat de onderbouwing in harde cijfers hiervoor nog niet voldoende overtuigend is.

LTO Nederland

Glastuinbouw Nederland - © 2024