Nieuw stelsel Plantgezondheid noodzakelijk

De Nederlandse ondernemers in de glastuinbouw telen gezonde groenten en fruit en mooie bloemen en planten die bijdragen aan gezondheid en geluk van veel consumenten over de hele wereld. De gewassen staan echter gedurende de teelt bloot aan allerlei belagers. Met vakmanschap werken zij maximaal aan Integrated Pest Management (IPM), waarbij sterke gewassen, biologische bestrijders en niet-chemische maatregelen de basis is.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is soms noodzakelijk. De alsmaar uitgeklede mogelijkheden daartoe brengt veel telers in forse problemen, zowel bedrijfseconomisch als moreel.

Positieve berichten
Afgelopen jaar zijn er positieve berichten gepubliceerd door de NVWA omtrent de inzet van geïntegreerd gewasbescherming (IPM) in de glastuinbouw. Over alle sectoren heen blijkt de mate van toepassing van diverse IPM maatregelen gemiddeld 48%. In de teelt van vruchtgroenten (75%) en bloemisterijgewassen (61%) onder glas is IPM toepassing gemiddeld het hoogst ten opzichte van andere sectoren.

LTO Glaskracht Nederland heeft hier met haar programma ‘Glastuinbouw IPM Proof’ ook volop ingezet. Verontrustend is echter dat het aantal knelpunten niet afneemt, maar eerder toeneemt. Voor een groot deel van de verontrustende ontwikkelingen wordt het beperkt middelenpakket als belangrijke oorzaak genoemd. Dit kan een combinatie zijn van beperkt aantal toegelaten middelen en/of een beperking in het aantal toegelaten toepassingen. Ook blijken er met regelmaat nieuwe ziekten en plagen op te treden. Hier zijn geheel geen middelen voor beschikbaar en vrijstellingen voor intergreerbare middelen is nog steeds niet mogelijk gebleken.

Medicijnkast
Onze nieuwe voorzitter Sjaak van der Tak heeft onlangs de nieuwe minister Carola Schouten uitgenodigd voor een bezoek aan de glastuinbouw en haar een nieuw stelsel ‘Groene Gewasbescherming Glastuinbouw’ aangeboden om te komen tot een noodzakelijke medicijnkast. LTO Glaskracht Nederland wilt samen met het ministerie, de toelatingsinstantie en maatschappelijke organisaties tot een verantwoord, maatschappelijk gedragen en werkbaar effectief gewasbeschermingsbeleid komen. Als wij gezamenlijk ruimte willen en durven te geven aan innovaties en een modern beleid kunnen wij grote stappen zetten zowel nationaal als internationaal.

Glastuinbouw Nederland - © 2024