Oproep preventieproject: Voorkom en beperk uitval oudere werknemers

De gemiddelde leeftijd van vaste werknemers in de tuinbouwsector stijgt, blijkt uit informatie van Stigas. Hiermee neemt ook de complexiteit van ziektegevallen toe, die tegelijkertijd langer duren. Herkent u dit probleem en wil u met uw bedrijf deelnemen aan een preventieproject?

Het ziekteverzuimpercentage stijgt licht. Inmiddels ligt dit rond de 3,5% terwijl dit volgens onderzoek rond de 1% zou kunnen zijn. Er is hier dus een behoorlijke kostenbesparing te realiseren.

Duurzame inzetbaarheid
Sociale partners in de glastuinbouw, waaronder LTO Glaskracht Nederland, hebben om deze reden besloten om vanuit Kas Groeit, onderdeel van het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw, een project te starten. “Wat te doen tot mijn pensioen” is een uniek project op het gebied van duurzame inzetbaarheid.  In het project gaan we aan de slag met werkenden die fysieke klachten ondervinden die gerelateerd zijn aan hun werk. Het gaat om mensen waarbij het zeer waarschijnlijk is dat, wanneer er niets aan hun situatie verandert, zij niet in staat zullen zijn om gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd te behalen.

Afwachtende houding
Vaak wordt dit probleem wel geconstateerd, maar wordt er vervolgens niet concreet of te laat ingegrepen. Pas wanneer mensen ziek worden, uitvallen en langdurig hun werk niet kunnen doen worden er maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld re-integratie in een andere functie. Een afwachtende houding levert vaak veel persoonlijk leed op voor betrokkenen, maar is ook een grote kostenpost voor het betrokken bedrijf.

In een van de pilots van het project gaan we vijfentwintig medewerkers van tien bedrijven die te kampen hebben met fysieke klachten begeleiden naar een situatie waarin zij gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Dat doen we onder meer door inzet van de vitaliteitsscan, een uitgebreid werkplekonderzoek en intensieve begeleiding van de deelnemende werknemers.

Doe mee 
Met dit bericht een oproep aan u, maar meer nog een kans voor u en een eventuele werknemer die aan de voorwaarden voldoet.

Herkent u dit probleem en wil u met uw bedrijf deelnemen aan dit project? Dat kan, er zijn namelijk nog enkele plaatsen beschikbaar. Neem contact op met Jeroen Verweij van Kas Groeit voor meer informatie. Hij is bereikbaar via 06 573 25 280.

LTO Glaskracht Nederland vertegenwoordigt de opdrachtgever in dit project. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds (ESF) van de Europese Unie. Kas Groeit werkt in dit project nauw samen met Stigas en Duurzame Inzetbaarheid Centrum.

Glastuinbouw Nederland - © 2024