Veel IPM-systemen glastuinbouw afhankelijk van RUB-middelen

Onlangs hebben wij bij onze leden gepolst welke specifieke middelen op de RUB-lijst van belang zijn voor de sector. Tijd voor een update.

Na onze eerste inventarisatie kunnen we concluderen dat glastuinders en zomerbloementelers, vooral gebruik maken van de RUB-lijst-middelen algen-, knoflook- en zeewierextracten. Ook etherische oliën, bier, magere melk, pijpzwavel en zepen worden ingezet. Het doel van de inzet van deze RUB-middelen is het in stand houden van het Integrated Pest Management (IPM)-systeem om ziekten en plagen in de teelten de baas te blijven, zo geven zowel glasgroentetelers als telers van bloemisterijgewassen aan.

Zienswijzen
Na de aankondiging van het Ctgb dat de RUB-lijst per 15 februari 2018 verdwijnt en de aangegeven termijnen die hiervoor gelden lijkt het even stil gebleven aan dit front. Diverse partijen hebben hun zienswijze voor 10 september ingediend, zo ook LTO Nederland. Of deze zienswijzen tot een veranderend beleid ten aanzien van afbouw RUB leiden, is nog niet duidelijk.

Stilzitten is echter voor niemand een goed optie. Gezien de lange tijdslijnen die gelden voor het borgen van toelatingen in de vorm van laag-risico stof, basisstof of chemisch gewasbeschermingsmiddelen, is het zaak dat partijen die RUB-middelen op de markt willen houden in actie komen. Daarom zullen de Coördinatoren Effectief Middelen Pakket (CEMP) diverse producenten en distributeurs van RUB-middelen in de glastuinbouw actief gaan benaderen.

Bijeenkomst Ctgb voor producenten en leveranciers
Op donderdag 23 november om 14.30 uur is er bij Ctgb een informatiebijeenkomst voor diegenen die in de toekomst RUB-middelen/-toepassingen op de markt (willen) brengen of houden. Vanaf 2018 is voor deze middelen een toelating nodig volgens Europese wetgeving. De aparte status van deze middelen op basis van de oude RUB (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen) verdwijnt. Degenen die een aanvraag willen indienen, moeten het middel begin 2018 aanmelden bij het Ctgb. Voor niet aangemelde RUB-middelen geldt dat ze in 2018 van de markt moeten.

Tijdens de informatiemiddag krijgt u informatie over de stappen die u moet zetten om tot een toelating te komen en het specifieke traject dat voor RUB-middelen is voorbereid. De inleiders staan onder meer stil bij het te volgen traject, de mogelijkheden voor een toelating onder Europees recht en de daarmee gemoeide tijd en kosten. Aansluitend is er de gelegenheid vragen te stellen.

De bijeenkomst vindt plaats bij Ctgb in Ede, vooraf aanmelden is noodzakelijk. Met dit formulier kunt u zich aanmelden voor de bijeenkomst.
Vanuit LTO Glaskracht Nederland, lijkt het ons zinvol dat alle partijen die RUB-middelen op de markt (willen) brengen of houden op onderstaande uitnodiging van het Ctgb ingaan.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024