Voorkom €50.000 boete, meld arbeidsongevallen bij de Inspectie SZW

Onlangs werd een collega-tuinder geconfronteerd met een ongeval op zijn bedrijf. Hij deed hierover te laat een melding bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) en kreeg daarom een aanzienlijke boete. Lees daarom onderstaande informatie goed en voorkom problemen!

Voor het niet direct binnen 24 uur melden melden van een meldingsplichtig ongeval kunt u sinds 1 januari 2013 rekenen op een boete die kan oplopen tot wel €50.000. 

Wanneer heeft een bedrijfsongeval meldingsplicht?
Een bedrijfs- of arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt bij of als gevolg van werkzaamheden. Kortom, overal waar werknemers aan het werk kunnen zijn. Verkeersongevallen die tijdens woon-werkverkeer plaatsvinden worden niet als arbeidsongevallen aangemerkt.

Ziekenhuisopname
U bent verplicht een arbeidsongeval te melden aan de Inspectie SZW als het slachtoffer aan de gevolgen van het ongeval blijvend letsel oploopt, overlijdt of in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Onder blijvend letsel wordt onder andere verstaan: amputatie, blindheid of chronische lichamelijke of psychische/traumatische klachten. Onder ziekenhuisopname valt ook een dagopname. Een poliklinische behandeling geldt niet als ziekenhuisopname.

De melding dient gelijk na de gebeurtenis, doch uiterlijk binnen 24 uur telefonisch en digitaal gemeld worden. Wanneer zich een dodelijk ongeval heeft voorgedaan dient deze telefonisch gemeld te worden.

Meldingsplichtige arbeidsongevallen kunt u (óók buiten kantoortijden) het snelst melden via telefoonnummer 0800 – 5151 (gratis). Ook kunt u het digitale meldformulier gebruiken. In dat geval ontvangt u een ontvangstbevestiging per e-mail. Doorgaans stelt de ISZW zo snel mogelijk na de melding een onderzoek in. De inspecteur moet de situatie ter plaatse kunnen beoordelen. Het is daarom belangrijk dat de ongevalssituatie zo veel mogelijk ongewijzigd blijft.

Stigas
U kunt naast de melding aan de ISZW ook een melding doen bij Stigas. U kunt dan tegen betaling een ongevalswerkplekonderzoek aanvragen. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken hoe in de toekomst een nieuw ongeluk kan worden voorkomen. Het onderzoek gaat niet over de schuldvraag, maar juist om het voorkomen van ongevallen. Een buitenstaander ziet soms net iets meer.Soms voldoet een simpele oplossing of afspraak al om ongelukken te voorkomen. De adviseurs van Stigas komen al jarenlang op de bedrijven en delen deze kennis graag met u.

De ISZW ziet terecht graag dat u een probleem serieus aanpakt. Door direct na een ongeval óók contact op te nemen met Stigas voor een ongevalsonderzoek, toont u aan dat u bereid bent om het probleem serieus aan te pakken. U kunt bellen met de Stigas Servicedesk: Telefoon 085 – 044 07 00 (kies voor optie 1).

Glastuinbouw Nederland - © 2024