1 jaar na de storm: crisisdraaiboek biedt houvast bij calamiteiten

Donderdagavond 23 juni 2016 is een avond die veel tuinders niet snel vergeten. In de brede lijn Helmond-Venray-Venlo gingen vele hectares kassen aan gruzelementen. Hagelstenen ter grootte van tennisballen kwamen uit de lucht vallen.

''Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen. Dit heb ik nog nooit gezien. Het leek wel mortiervuur", aldus een getuige. De hagel viel tijdens een supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Vooral in Someren, Asten en Deurne was de schade bij glastuinbouwbedrijven enorm. Kassen werden grotendeels verwoest en de meeste teelten gingen volledig verloren.

Met het warme en droge weer van afgelopen week lijkt een hagelstorm ver weg. Toch is het goed om voorbereid te zijn op dergelijke calamiteiten. Op basis van de ervaringen van de calamiteit in zuidoost Nederland heeft ZLTO een Crisisdraaiboek opgesteld dat handvatten biedt bij calamiteiten zoals een hagelstorm. U kunt als ondernemer checken of u alle mogelijke voorzorgmaatregelen heeft gedaan en wat u moet doen als het noodlot toeslaat op uw bedrijf.

Nu, een jaar na dato is het wellicht een goed moment om het Crisis Draaiboek nog eens na te lezen en aan te vullen waar nodig.

Glastuinbouw Nederland - © 2024