Absoluut vocht meten geeft beter inzicht

Tijdens de bijeenkomst Het Nieuwe Telen voor korte dag planten op 7 oktober werd een bezoek gebracht aan SV.CO. Hier werd met belangstelling gekeken naar de installatie om met name de vochtigheid gelijk te krijgen in de kas. In de kas werden ook de meetresultaten toegelicht. De temperatuurverdeling in de kas is duidelijk verbeterd.

Aansluitend werd een toelichting op Het Nieuwe Telen gegeven, waarbij de plant centraal staat. Vochtbeheersing is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Iets wat bij korte dag planten wel eens lastig is omdat ook geschermd móet worden om de daglengte te verkorten. Een belangrijke boodschap van Peter Geelen: "Ga uit van absoluut vocht! Die meting geeft een beter beeld van de vochthuishouding in de kas en een goed beeld van de mogelijkheden om vocht af te voeren. Beperk ook de verdamping, want hoe minder aanvoer hoe minder vocht hoeft te worden af gevoerd."

Het onderzoek ‘Sturen op compactheid zonder bloeivertraging’ werd toegelicht door Sander Hogewoning. Door het gebruik van de juiste LED-belichting kunnen planten compact gehouden worden. Maar er is dan wel een risico dat de bloei wordt vertraagd. Het bleek dat de lichtkleur geen toegevoegde waarde had voor de compactheid bij kalanchoe en potchrysant t.o.v. SON-T belichting. Bij een combinatie van rode en blauwe LED's is de nachtlengte wel kritischer dan bij SON-T. Er is zeker een kans voor deze toepassing bij korte dag planten, mits het juiste lichtspectrum wordt gebruikt. Langere daglengte geeft meer groei/plantgewicht, dan mag de temperatuur ook iets omhoog (=snellere productie). Het vereiste spectrum (FR) gaat compactheid tegen, maar langere dag stimuleert compactheid juist. Vraag is nog welke richting de balans uitslaat.

Kas als Energiebron

Arthur van den Berg

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024