Belemmeringen grens Russische Federatie

Momenteel is weinig nieuws te melden vanuit de grensovergangen met Rusland. Ondanks het feit dat in de Russische media-aandacht wordt besteed aan de ongewenste import van in Nederland geproduceerde bloemen, zijn nog geen andere interventies bekend dan vier uit Denekamp afkomstige vrachtwagens aan de Wit-Russische/Russische grens.

Transporten lijken volgens de laatste informatie de grenzen met de gebruikelijke gang van zaken te kunnen passeren met soms wat extra controles van documenten en lading.

Volgens de bronnen uit Rusland heeft Letland verklaard geen fytosanitaire certificaten voor Nederlandse bloemen af te geven. Ook Litouwen schijnt dit gedaan te hebben, maar daar is nog geen bevestiging van. Er is geen informatie over wat dat aan die grenzen met de Russische Federatie betekent.

VBN/FloraHolland, VGB en LTO Glaskracht Nederland werken op dagelijkse basis samen met de autoriteiten in Den Haag en de Nederlandse vertegenwoordigers in Moskou. Vanuit Brussel en Den Haag is contact met de relevante EU lidstaten.

Genoemde organisaties nemen bovendien het initiatief om met kwekers, de fytosanitaire specialisten van het ministerie van Economische Zaken en onderzoeksinstellingen in Wageningen te overleggen om scenario’s uit te werken om op basis van praktijkonderzoek meer mogelijkheden te hebben aan de fytosanitaire voorwaarden van de Russische autoriteiten te voldoen. Daarbij is het onder andere de bedoeling om te kijken welke bestaande onderzoeken kunnen worden gebruikt om bij te dragen aan mogelijke oplossingen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024