Bereid u voor op de juiste belichting

Dat licht noodzakelijk is voor groei, is algemeen bekend. Onder invloed van licht worden immers water en CO2 omgezet in suikers en zuurstof.

Het te veel aan licht kan echter het gewas stress geven met verminderde groei of schade als gevolg. Per gewas en klimaat in de achterliggende periode kan het lichtniveau waarop stress optreedt verschillen. Wegschermen van hoge lichtniveaus en technieken als luchtbevochtiging helpen stress en de gevolgen ervan te verminderen en te voorkomen.

Half augustus is het maximale lichtniveau al vele procenten lager, dan half juni. Daarmee is de kans op stress veel kleiner. De eventueel nog aanwezige laag krijt of schermmiddel is nu veelal niet meer noodzakelijk en kan worden verwijderd. Voor het laten reinigen van het kasdek aan binnen- en buitenzijde is dit ook het juiste seizoen. De komende maanden is dan zo veel mogelijk gratis natuurlijk licht ongehinderd beschikbaar voor uw gewas.

Mocht u beschikken over een belichtingsinstallatie, is een goede en uniforme werking hiervan essentieel voor optimale en uniforme groei. Ervaring leert dat de zomerrust een nadelig effect kan hebben op de lichtafgifte. Het op tijd controleren van de werking van uw belichtingsinstallatie heeft tot gevolg dat de opstart van het belichtingsseizoen soepeler gaat.

Glastuinbouw Nederland - © 2024