Besteding premie Colland

LTO Glaskracht Nederland vindt goed werkgeverschap belangrijk voor de toekomst van de glastuinbouwsector. Zowel om werknemers te motiveren als om nieuwe werknemers aan te kunnen trekken. Daarom heeft LTO Glaskracht Nederland als werkgeversorganisatie samen met de vakbonden in het verleden Colland Arbeidsmarkt opgericht. Ook het pensioenfonds BPL en SAZAS, het verzekeringsfonds bij ziekte, zijn toen opgericht. LTO Glaskracht Nederland heeft zitting in de genoemde besturen en commissies en kan daarmee invloed aanwenden op de uitvoering van het werk.

Met deze regelingen, voorzieningen en subsidies wil LTO Glaskracht Nederland ondernemers in de sector ondersteunen hun goede werkgeverschap in te vullen. Om Colland Arbeidsmarkt te financieren betalen glastuinbouwbedrijven per jaar een premie aan Colland. Deze wordt berekend over de totale premieloonsom in de sector van ongeveer 600 miljoen euro. Met een premie van 0,81% is de totale premie die in 2017 is betaald ongeveer 4.8 miljoen euro.

Besteding
Er is door de ondernemers in de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs in beeld gebracht waar dit geld nu aan wordt besteed en hoe dat gebeurd. Dit zijn onder andere: de werkgeverslijn land- en tuinbouw (de kennisbank van LTO Glaskracht Nederland), het Mobiliteitscentrum, Kasgroeit, de stagestimulator glastuinbouw, subsidiemogelijkheden voor cursussen, een seniorenregeling, een sectorale vertrouwenspersoon, een subsidie voor Gezond Beleid, de lezingenreeks in het World Horti Center ‘Mission to Mars’, Zero Accidents, het project hybride leren in het Oostland waar lessen worden verzorgd door ondernemers op het bedrijf van de ondernemers en het centrum voor innovatief vakmanschap (de CIV’s). De projectleiders zijn uitgenodigd hierover een toelichting geven.

De werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs volgt de activiteiten en geeft sturing waar gewenst. Er wordt gewerkt aan een informatiedocument waarin de inhoud van al die projecten voor de leden inzichtelijk wordt gepresenteerd. Het is belangrijk dat leden weten wat er voor hen is georganiseerd en waar zij terecht kunnen om daar ook gebruik van te maken. Bovendien moeten we voorkomen dat werkgevers dienstverlening inkopen terwijl er al wat geregeld is waar ondernemers zelf al voor hebben betaald.

Arbodienstverlening Stigas
Ook Stigas behoort tot een van die voorziening die zijn getroffen. Stigas is speciaal opgericht om de werkgevers te ondersteunen bij hun arbeidsomstandigheden en voorkomen van ziekteverzuim. In een aparte bijeenkomst sprak de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs uitvoerig met Stigas. Daar zoomden de ondernemers in op de vraag in welke mate de uitvoering van de preventieve arbozorg beter aangesloten kan worden op de behoeften van de glastuinbouwondernemers. Een groot aantal (met name grote) bedrijven vult de preventieve arbozorg inmiddels anders in dan via Stigas. Dit is niet nodig of zou niet nodig hoeven te zijn, onder andere omdat zoals eerder aangegeven LTO Glaskracht Nederland als bestuurslid bij Stigas de uitvoering kan beïnvloeden. Daarbij hebben de ondernemers voor deze preventieve arbozorg dienstverlening via de premie van Colland al betaald. Daarom wordt onderzocht hoe dit in de toekomst beter aangepakt kan worden.

Nieuwe projecten
De afspraak is nu dat alle nieuwe projecten die bij Colland worden ingediend, eerst aan de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs worden voorgelegd met een vraag om reactie. Daarnaast kan de werkgroep zelf projecten opstellen en indienen. Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid LTO Glaskracht Nederland, neemt de reactie en plannen mee naar de sectorcommissie glastuinbouw waar hij samen met CNV, FNV en Plantum bespreekt of een subsidie kan worden toegekend. De werkgroep kijkt ook naar plannen die door andere organisaties bij de sectorcommissie glastuinbouw van Colland worden ingediend.

Wilt u meer informatie of heeft u andere vragen omtrent arbeid?
Neem dan contact op met Peter Loef.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024