Bolkwaliteit blijft belangrijk

De kwaliteit van leliebollen heeft een zeer grote invloed op de kwaliteit van de takken en daarmee op het rendement van de leliebroeierij. Een rondgang langs meerdere leliebroeiers leert dat er zichtbare schade is van PlamV in veel partijen lelies. Ondanks de inspanningen door de ketenpartijen, neemt het schadebeeld bij de broeiers onvoldoende af.

Meerdere bollentelers, maar ook enkele broeiers, zijn zo’n drie jaar geleden begonnen met een eigen schone bollenkraam, gestart uit virusvrije meristeem materiaal. Deze rigoureuze stap gaat de betreffende broeiers vanaf dit jaar gezonde leverbare bollen leveren. Echt schoon beginnen en dan de partijen gescheiden houden in tijd (als eerste verwerken) of in plaats (eigen machines en schuur) en in een richting (zonder loop) is de oplossing om de partijen schoon en gezond te houden. Dat is goed voor de leliebroeiers en voor de bollenexport. Alle hygiënemaatregelen horen hierbij, net als frequent en op de juiste manier toetsen.

Ook nu nog worden partijen aangekocht zonder goede toetsing. Een bladtoets geeft een waarde, een indicatie, maar deze waarde is gedateerd. De ervaring is namelijk dat de uiteindelijke gewasschade tot wel 5 tot 8 keer hoger kan zijn dan dat deze bladtoets aangeeft.

Glastuinbouw Nederland - © 2024