Chrysantencommies nemen kijkje in DAF fabriek

Met een bedrijfsfilm en een 75 minuten durende rondleiding (7 km lang, zittend in een treintje) door 3 verschillende hallen van de DAF fabriek in Eindhoven, kregen de leden van de verschillende chrysantencommissies een kijkje in een andere productieomgeving dan wat voor hen gewoon is. Indrukwekkend, gezellig en leerzaam. Waar in de ene hal blank plaatstaal wordt bewerkt tot bijvoorbeeld chassisbalken, deuren en bumpers, worden in een andere hal motorblokken geassembleerd. Daarnaast rollen in de volgende fabriekshal per dag 200 trucks van de band. Het proces is op zich wel te vergelijken met chrysanten.

Iedere truck is klant specifiek gefabriceerd, geen enkele in aanbouw zijnde truck is gelijk aan een andere truck op de productiedag. De aanvoervolgorde van bijvoorbeeld de cabines zijn exact op de volgorde van productie van de onderstellen afgestemd. Het tracken and tracen van alle verschillende auto-onderdelen en het werken met werkopdrachten per voertuig helpen mee en zijn onmisbaar voor het motto 'first time right'.

Het frequent bevoorraden van de verschillende werkstations van de productielijn met een treintje, heeft tot gevolg dat er nauwelijks voorraden zijn naast de productielijn en heeft het aantal heftruckbewegingen sterk teruggebracht. Rust en relatief veel doorkijkmogelijkhden als gevolg. De efficiëntieverhoging is bij DAF een continu proces. De kantineomgeving van de medewerkers liggen midden in de fabriekshallen, dus dichtbij de werkplekken. Dit lijkt wel koffiedrinken op het middenpad.

De trots straalt van de medewerkers en de organisatie van DAF af, werkend aan zo’n mooi product, een van ’s werelds beste vrachtwagens. Met de groeiende economie, die automatisch voor meer transportbewegingen zorgt, lijkt de afzettoename goed mogelijk. DAF heeft met de nieuwe euro-6 motoren (schonere motoren met minder emissie) de zaakjes goed voor elkaar.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024