Column: Level playing field

Voor veel mensen is de maand juli de vakantiemaand bij uitstek. Zodra de kinderen vrij zijn, verlaten ze zo snel mogelijk ons kleine kikkerlandje. Op weg naar een zonnige bestemming. Met z'n allen op de snelweg in de file, die dit jaar extra lang waren door de stakende boeren.

Eerst de Franse boeren, gevolgd door de Belgen. De reden van de staking was snel duidelijk. Boeren protesteren voor een level playing field ofwel gelijkspeelveld en wat mij betreft hebben ze daar wel een punt. De keuze om dan de handel van andere producenten te vernielen, vind ik onjuist.

Wij als Nederlands agrarisch ondernemers zitten in dezelfde situatie. Het realiseren van hogere prijzen vanuit de markt is moeilijk o.a. doordat producenten in het buitenland vooral door lage lonen flink concurreren. Wat ze daar per dag verdienen, betalen wij per kwartier.

Maar welke opties heb je dan?
Als ondernemer de keuze maken een vestiging in het buitenland te starten, waar je dan met die lagere kostprijs kan produceren? Of zorgen dat de overheid haar beleid aanpast? Deze laatste optie is als individu lastig realiseerbaar. Met elkaar kunnen we de overheid laten zien dat juist zij moeten zorgen voor een level playing field, zodat wij als agrariërs kunnen concurreren.

We zien dat de agrarische sector buiten Nederland groeit. De kennis gaat zich ook daar ontwikkelen, waardoor onze voorsprong in kennis met hoog tempo wordt ingehaald. Een kenniseconomie zonder primaire productie is een illusie. Deze boodschap moet in Den Haag door ons worden gebracht. Samen één geluid, lobbyen is belangrijker dan je denkt!

 

Iedere maand schrijft een bestuurslid van LTO Glaskracht Nederland een column voor de nieuwsmail n.a.v. een actuele gebeurtenis in de sector. Jan Enthoven is adviseur in het bestuur namens de jongeren en tevens bestuurslid Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK). 

 

 

Glastuinbouw Nederland - © 2024