Competitie: Komkommer kweken met kunstmatige intelligentie en autonome kassen

Wageningen UR Glastuinbouw en de Chinese internetgigant Tencent schrijven een competitie uit voor het beste zelfsturende teeltsysteem. Onder de naam Autonomous Greenhouse nodigen ze teams van over de hele wereld uit om een kassysteem te ontwerpen dat zonder menselijk ingrijpen de hoogste productie weet te realiseren. Het uitverkoren testgewas is komkommer.

Duurzame voedselproductie
Telen in kassen is nu al een duurzame manier om voedsel te produceren. Autonome kassen zijn kassen waarin gewassen optimaal groeien met nauwelijks tussenkomst van mensen. In dergelijke kassen neemt zelflerende software een deel van de menselijke beslissingen geleidelijk aan over. Daarbij wordt gebruikgemaakt van allerlei sensoren en camera’s. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers hun kas optimaal beheren, zelfs vanaf de andere kant van de wereld. Autonome kassen en het op afstand telen kunnen helpen bij het bereiken van doorbraken om meer mensen te voeden met minder hulpbronnen zoals water en energie en de voedselzekerheid te verhogen.

Telen is kassen is een efficiënte manier om verse groenten en fruit met veel vitaminen en mineralen te produceren op een klein teeltoppervlak. De opbrengst van kasteelt ligt tot wel tien keer zo hoog als die van de teelt in de volle grond, terwijl het waterverbruik juist aanzienlijk lager ligt. Uit recent onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in volledig gecontroleerde kassen slechts 5 liter water wordt gebruikt voor de teelt van 1 kilo tomaten, terwijl daar in de volle grond tot 40 liter water voor nodig zou zijn. Door de gecontroleerde kas-omgeving kan het gebruik van pesticiden tot een minimum worden beperkt en kunnen veilige producten zonder residuen worden geteeld.

Om iedereen ook in de toekomst van voldoende en gezond voedsel te kunnen blijven voorzien zijn meer en betere kassen nodig. Daarvoor zijn de groene vingers en de kennis en ervaring van een teler nu nog essentieel. Tegelijkertijd is het in veel landen wereldwijd lastig om voldoende geschoolde werknemers te vinden.

Wageningen University & Research, Tencent en David Wallerstein (CXO van Tencent) verwachten dat automatisering en kunstmatige intelligentie telers in de toekomst zullen helpen om alle benodigde informatie te overzien en complexe beslissingen te nemen.

Challenge
De challenge loopt van juni tot december 2018. Aan de challenge kunnen teams van over de hele wereld meedoen. In een pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle aangemelde en toegelaten teams geselecteerd. Die 5 teams krijgen elk een compartiment in de proefkassen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Daar mogen ze hun teeltsysteem installeren, waarna vanaf de tweede helft van augustus de teelt volledig door dat zelfdenkende en zelflerende systeem gerund zal gaan worden. December 2018 zal de winnaar bekend zijn. Alle spelregels zijn te vinden op www.autonomousgreenhouses.com. Teams kunnen zich van 19 maart tot 30 april inschrijven. De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, teelt- en R&D-specialisten en studenten en moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.

Mark Meijers

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024