Deelt u uw bedrijfseigen data?

Elk apparaat op de tuin genereert tegenwoordig data. We staan hiermee nog maar aan het begin; met het 'Internet of Things' gaan nog veel meer machines, sensoren en instrumenten data produceren. Dat is mooi, maar wat moeten we er mee?

Innovatie en verandering
Wie zich daarin verdiept realiseert zich al snel dat data de nieuwe drivers van innovaties en veranderingen zijn. Een enkeling gaat al zo ver de waarde van (correcte) data hoger in te schatten dan de waarde van het product.

De echte waarde van data ontstaat echter pas als het gebruikt wordt om er informatie uit te destilleren. Dat kan door bedrijfseigen data te ontsluiten en toegankelijk te maken voor vergelijking met anderen. Data van het eigen bedrijf via een platform beschikbaar stellen aan derde partijen is echter zeker geen algemeen goed. 'Wie gaat er met mijn informatie en kennis aan de haal?' is een veelgehoord standpunt. Omgekeerd: door data wel te delen met collega’s of ontwikkelaars kan de waarde sterk vermeerderen.

Hoe gaat u met uw datagebruik om?
Over de manier waarop glastuinbouwondernemers data gebruiken en wel of niet beschikbaar stellen aan derden, ofwel datamanagement, houden TU Delft en KPN gezamenlijk een enquête. Die bereikt u via deze link. De uitkomsten helpen bij het ontwikkelen van betrouwbare structuren van data-uitwisseling en -gebruik en het kost u maar een kwartier van uw tijd. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024