Eerste ondernemersverkenning Greenport Aalsmeer afgerond

Begin 2016 is de Uitvoeringsagenda Ruimtelijke Visie Greenport Aalsmeer vastgesteld. Een van de zeven activiteiten is het uitvoeren van ondernemersverkenningen. In totaal wordt, verdeeld over de 40 gebieden in Greenport, naar verwachting met 450-500 ondernemers gesproken.

Tijdens deze verkenningen wordt met elke glastuinbouwonderneming in de regio een-op-een gesproken. Die gesprekken gaan over de huidige situatie van het bedrijf, maar met name de toekomstplannen. Wil men stoppen, op de huidige voet doorgaan, uitbreiden, verplaatsen of een extra locatie opzetten?

Elke onderneming ontvangt vooraf een brief waarin wordt aangegeven wanneer de verkenningen in hun gebied start. Vervolgens wordt een persoonlijke afspraak voor een gesprek gemaakt. Na afloop van alle gesprekken in een gebied worden de uitkomsten op hoofdlijnen teruggekoppeld aan de betrokken ondernemers. Gebieden waar recent al een inventarisatie is uitgevoerd in een ander verband, worden op dit moment niet opnieuw benaderd door de Greenport.

Eerste verkenning

In december 2016 is de eerste verkenning vanuit de Greenport gestart in de Noorder Legmeerpolder in Amstelveen. Dit betrof 30 ondernemingen. Op 10 januari jl. vond de terugkoppeling plaats, waarbij het algemene beeld werd geschetst. Hierbij werden ook een aantal sterke kanten van het gebied (o.a. zeer dicht bij Royal FloraHolland), maar ook een aantal risico’s (zoals het relatief grote aandeel koudere teelten) benoemd.

Vrijwel alle ondernemers waren aanwezig. Jan Driessen verzorgde de presentatie. Hij voert in opdracht van de Greenport samen met een aantal collega’s de gesprekken met de tuinders. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de Greenport, gemeente Amstelveen en LTO Noord Glaskracht aanwezig. 

De ondernemers gaven aan na afronding van alle gebiedsverkenningen weer samen te willen komen, omdat op dat moment een totaalbeeld voor de Greenport bestaat. Dan moet er meer duidelijk zijn over de totale glasbehoefte in de regio en waar ‘schuifkansen’ liggen. De volgende ondernemersverkenning vindt plaats in Rijsenhout.  

Hans van Geest

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024