EZ onder de indruk van duurzaam managementniveau ondernemer

Recent waren netwerkcoördinator Robert van Appeldoorn (LTO Glaskracht Nederland) en komkommerteler Gerard Aarts aanwezig tijdens de praktijkdag voor het ministerie van Economische Zaken. Ze hebben daar een waardevolle verbinding kunnen creëren tussen theorie en praktijk.

Tjitske Bolt (belast met fytosanitair beleid en internationale handel) en Benjamin van der Schulp (directiesecretariaat) namen zeer geïnteresseerd kennis van het hoge en duurzame niveau waarmee Aarts zijn onderneming van ruim 9,5 ha aanstuurt. Aarts is GlobalGap gecertificeerd en volgt permanent de laatste ontwikkelingen. Daarnaast investeert hij volop in energiebesparende maatregelen, hergebruik van drainwater en mechanisatie van oogst-sorteer en verpakkingslijnen. Aarts is een zeer veelzijdig ontwikkelt ondernemer.

Voor de rondgang gaf Aarts een uitgebreide toelichting op de thema’s die momenteel de actualiteit hebben, waaronder:

  • Verandering in de energiemarkt
  • Recirculatie drainwater
  • Mechanisatie verwerkingslijn
  • Biologische gewasbescherming
  • WKK warmteopslag en Nox richtlijnen
  • Mei-regeling
  • Efficiëntie bedrijfsvoering

Kas als energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken, heeft volgens Aarts middels ‘Het Nieuwe Telen’ een energiezuinigere teeltwijze met optimale producties opgeleverd. Met besparingen van 25 tot 30% heeft ‘Het Nieuwe Telen’ hiermee dus een belangrijke stap gezet. In de rondgang gaf Aarts een toelichting op het machinepark, de WKK en de kasruimten in de praktijk. Een vervolgbezoek is volgens Bolt en Van der Schulp zeer gewenst

Aansluitend werd onderzoeksinstelling Botany in Meterik bezocht. Botany doet veel onderzoek in gewasbescherming voor diverse toonaangevende bedrijven, zoals BASF, Syngenta en Bayer. Hiermee geeft Botany uiteraard aan dat ook hier het kwaliteitsniveau in onderzoek een hoog niveau heeft. Volgens mede-eigenaar van Botany, Peter Korsten, is in onderzoek in productontwikkeling het percentage niet-chemisch al gestegen naar 80%. Dit bevestigt wederom dat niet alleen de wil, maar ook aan de uitvoering gehoor wordt gegeven om groenere middelen te introduceren in de tuinbouw. Dit vergt echter wel tijd.

Door in onderzoek meer gebruik van weerbaarheid, biostimulanten en resistentie te zien bevestigt een verdere bijdrage voor de stevige inzet op duurzaamheid. De rondgang op het bedrijf en de discussie vormden samen een perfecte beeldvorming hoe intensief de tuinbouw duurzaamheid nastreeft, waarbij ook hier zeker een vervolgbezoek interessant kan zijn.

Op de foto v.l.n.r.: Tjitske Bolt (ministerie van Economische Zaken), Gerard Aarts (kwekerij Aarts), Benjamin van der Schulp (ministerie van Economische Zaken) en Robert van Appeldoorn(LTO Glaskracht Nederland)

Glastuinbouw Nederland - © 2024