Gebruik gewasbeschermingsmiddelen na 1 januari 2018

Bij glastuinbouwondernemers die bezig zijn met de uitwerking van de collectieve waterzuivering en daarvoor maatwerk hebben aangevraagd bij bevoegd gezag heerst soms onduidelijkheid over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de periode na 1 januari 2018, de ingang van de zuiveringsplicht.

Als je als ondernemer maatwerk ontvangt voor de realisatie van de collectieve zuivering tot uiterlijk 1 januari 2021, heb je uitstel voor het zuiveren per 1 januari 2018. Je mag dan dus nog ongezuiverd water lozen op riool of oppervlaktewater (afhankelijk van de lokale situatie), ook als je gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Uitzondering hierop is het gebruik van Imidacloprid-houdende middelen (o.a. Admire en Gaucho; <link nieuws lengte-imidacloprid-loze-periode-nog-onduidelijk>zie berichtgeving), Nomolt en Calypso.

In het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er synchronisatie plaatsvindt tussen gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen en de milieuwetgeving (activiteitenbesluit milieubeheer). Voorbeelden van deze synchronisatie zijn de etiketten van Vertimec en Pirimor. Voor Nomolt en Calypso wordt gewerkt aan verdere synchronisatie, maar vooralsnog geldt voor deze middelen nu reeds een verplichte zuivering. Imidacloprid valt niet onder de synchronisatieafspraak van het Hoofdlijnenakkoord en blijft het huidige gebruiksvoorschrift van toepassing.

De invulling van het maatwerk voor collectieven en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zal via een handreiking voor de handhaving door bevoegd gezag worden ingevuld. Dit zoals ook in het overleg in de Tweede Kamer van 14 oktober 2015 door de Rijksoverheid is aangegeven. Dit is nogmaals in de berichtgeving van de staatssecretaris Dijksma eind 2016 aan de Tweede Kamer bevestigd. LTO Glaskracht Nederland gaat er daarom vooralsnog vanuit dat dit betekent dat alle andere toegelaten middelen gewoon gebruikt mogen worden in de periode van 1 januari 2018 tot realisatie van de collectieve voorziening. 

Afhankelijk van de invulling van het specifieke maatwerkvoorschrift per collectief, kunnen er wel procesafspraken gemaakt zijn met bevoegd gezag over het watersysteem, de realisatieplanning en de lozingssituatie, vooruitlopend op de oplevering van de collectieve zuivering. Los daarvan is het als deelnemer aan het collectief aan te raden om het lozen van restwaterstromen te minimaliseren en er zoveel mogelijk aan te doen om lozingen op het oppervlaktewater te voorkomen.

Wijzigingen Wettelijk Gebruiksvoorschrift
Toelatingshouders hebben echter zelf ook de mogelijkheid om zuivering te verplichten via het gebruiksvoorschrift op het etiket, zoals bij Calypso. Reden daarvoor kan zijn dat de desbetreffende stof te vaak normoverschrijdend in het oppervlaktewater wordt aangetroffen. Op dat middel is het uitstel van de zuiveringsplicht voor het collectief dan niet meer van toepassing. Lees dus altijd het Wettelijk Gebruiksvoorschrift voor toepassing. Gezien de duidelijke link tussen de waterkwaliteit en het middelenpakket blijft het heel belangrijk met elkaar zorg te hebben voor een goede waterkwaliteit.

Hoofdlijnenakkoord
In het Hoofdlijnenakkoord waterzuivering glastuinbouw is afgesproken dat er per 1 januari 2018 een individuele zuiveringsplicht (95%) geldt voor gewasbeschermingsmiddelen voordat telers het restwater lozen in het riool of oppervlaktewater. Daarbij is afgesproken dat collectieven op basis van maatwerk uitstel van de zuiveringsplicht kunnen krijgen tot uiterlijk 1 januari 2021. De achterliggende doelstelling van het Hoofdlijnenakkoord is dat de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeterd en de normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen voor het behoud van het middelenpakket.

Helma Verberkt

Glastuinbouw Nederland - © 2024