Geen zichtbaar effect van koper-ionen op glimslakken

Glimslakken (Zonitoides arboreus) zijn een plaag in potorchideeën. De slakken zijn ongeveer 0.5 cm in diameter en leven voornamelijk in het substraat, bark en kokos. Ze eten van de wortels waardoor schade ontstaat aan de potorchideeën.

In het onderzoek zijn glimslakken blootgesteld aan koper-ionen, in vijf doseringen (0.5, 1.5, 3, 6, 9 ppm), door middel van directe bespuitingen, behandeld voedsel en het toedienen van koper-ionen via de voedingsoplossing aan Oncidium-planten geïnfecteerd met de slakken. Het gedurende drie maanden wekelijks toepassen van koper-ionen bleek bij geen van de doseringen een zichtbaar effect te hebben op de glimslakken. Alle slakken reageerden normaal en waren levend.

Analyse resultaten van planten (gewas, wortels en substraat (bark, kokos)) die gedurende vier maanden waren behandeld met koper-ionen laten accumulatie van koper zien. Vooral in de wortels werden grote hoeveelheden koper aangetoond. Schade aan de planten werd niet geconstateerd. De wortelgroei bij alle doseringen was volgens telers van potorchideeën iets geremd t.o.v. de wortelgroei van onbehandeld planten.

Astrid van der Helm

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024