Glastuinbouwgebieden gemeente Nieuwkoop opnieuw in overweging

Op 28 juni jl. stuurde LTO Noord Glaskracht een zienswijze naar de meningvormende raad van de gemeente Nieuwkoop. Die zou die avond stil staan bij het plan Oosterlandweg 30 in Nieuwkoop. Het plan betrof een ruimte voor ruimteregeling waarbij drie woningen werden gerealiseerd en onder andere glasrechten werden ingebracht van het perceel Oosterlandweg 14.

De bestemming van dit perceel zou hierbij worden gewijzigd van glastuinbouw naar agrarisch onbebouwd. Dit perceel ligt volgens de Ruimtelijke Visie van de Greenport Aalsmeer echter in een zogenaamd ‘maatwerkgebied’. Het feit dat een perceel uit een maatwerkgebied bij de plannen was betrokken, bleek pas bij het bestuderen van de onderliggende documenten bij het plan.  

Zienswijze ingediend
Voordat een gemeente een bestemmingswijziging op een maatwerkgebied door kan voeren, dient hierover overleg te zijn gevoerd met de Greenport partners, concreet de provincie en LTO Noord Glaskracht. Dat was echter niet gebeurd. Gemeente Nieuwkoop ging hiermee voorbij aan de binnen de Greenport Aalsmeer gemaakte afspraken. Reden voor LTO Noord Glaskracht, mede namens de afdeling Aar en Amstel van LTO Noord, last minute en na de periode van ter inzagelegging van het plan alsnog een zienswijze in te dienen. 

Geen percelen in de gebieden herbestemd
Na discussie in de raadsvergadering is besloten de besluitvorming over het plan uit te stellen. De gemeente en LTO voerden meerdere gesprekken. LTO besloot alsnog medewerking te verlenen aan de omzetting van de bestemming van het perceel aan de Oostkanaalweg 14. Het perceel is geen onderdeel van het toekomstige duurzame glastuinbouwareaal en het tegenhouden van het plan zou ernstige gevolgen hebben voor de initiatiefnemers en de gemeente. In de gesprekken is ook met de gemeente overeengekomen dat voor alle maatwerkgebieden in Nieuwkoop een gezamenlijk gebiedsproces wordt gestart. Daarbij wordt besloten of een gebied (of een deelgebied) gecategoriseerd wordt als transformatiegebied of kleinschalig glastuinbouwgebied. Tot dat moment worden geen percelen in de gebieden meer herbestemd en blijft de glastuinbouwbestemming van kracht.

Economisch belang glastuinbouw onderkend
Op 27 september jl. kwam het plan Oostkanaalweg 30 alsnog ter besluitvorming in de raad. Daarbij gaf wethouder Elkhuizen een toelichting op de gevoerde gesprekken en vertelde dat de gemeente Nieuwkoop het economische belang van de glastuinbouw in Nieuwkoop onderkent en dat een nieuwe afweging gemaakt wordt over de toekomst van de maatwerkgebieden. Tot nu toe beschouwde de gemeente alle maatwerkgebieden als toekomstig transformatiegebied. Hierop komt de gemeente Nieuwkoop nu terug. Volgend jaar gaat de gemeente met LTO opnieuw kijken naar deze glastuinbouwgebieden, waarbij deze deels of geheel kunnen worden bestempeld als duurzaam kleinschalig glastuinbouwgebied. Er komt dan alsnog ruimtelijke duidelijkheid richting locale glastuinders voor de langere termijn.  

Hans van Geest

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024