Kennismaking met staatssecretaris Martijn van Dam

Dinsdag 24 november heeft de Federatieraad van LTO Nederland kennisgemaakt met de staatssecretaris Martijn van Dam van het ministerie van Economische Zaken. Sinds 3 november jl. is hij Sharon Dijksma in die functie opgevolgd. Nico van Ruiten, nam namens LTO Glaskracht Nederland, deel aan dit gesprek.

Deze eerste ontmoeting had het karakter van een gedachtewisseling over allerlei actuele thema’s en vraagstukken in de diverse sectoren. Van Ruiten kreeg de gelegenheid om de belangrijkste ontwikkelingen in de glastuinbouwsector toe te lichten. Zo benadrukte hij dat de glastuinbouw veel te bieden heeft inzake verlaging CO2-emissie en energielevering en vroeg daarom de samenwerking binnen het innovatieprogramma Kas als Energiebron te continueren.

Plantgezondheid
Ook bracht Van Ruiten een paradox in de plantgezondheid onder de aandacht. Nederlandse telers zijn de meest duurzame telers ter wereld, maar kunnen straks binnen de grenzen van de wet geen schone producten meer telen. Dit brengt de export volgens Van Ruiten in gevaar. Glastuinbouwondernemers willen zich verder ontwikkelen op gebied van geïntegreerde gewasbescherming, maar lopen tegen grenzen aan. Er wordt veel geïnvesteerd in onderzoek. Echter is ook een beter toelatingsbeleid, voor gangbare en groene middelen, noodzakelijk.

Juist om toelatingen te behouden, sloot de sector onlangs het Hoofdlijnenakkoord Zuivering Restwater af. De verplichte zuivering behoudt echter alleen draagvlak bij ondernemers als het op een praktische manier wordt uitgevoerd. Dit betekent dat de emissie van gewasbeschermingsmiddelen in praktijk echt wordt teruggebracht en niet alleen op papier is geregeld.

Tot slot prees Van Ruiten de opstelling van voorgang Dijksma op het gebied van octrooien op genetische eigenschappen en riep Van Dam op om deze lijn in EU-verband voor te zetten. 

Jakoline van Straalen

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024