LTO Glaskracht dient businessplan collectieve waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg in

LTO Glaskracht Westland heeft namens de telers in het verzorgingsgebied van de Afvalwaterzuivering (AWZI) Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland, een businessplan ingediend voor een centrale collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen op de AWZI.

LTO Glaskracht en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben al in 2015 een verkenning uitgevoerd voor centrale collectieve aanpak voor verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater. In 2016 is de mogelijkheid van een extra zuiveringsstap op de AWZI verder uitgewerkt in een businessplan op initiatief van LTO Glaskracht Westland. Deze uitwerking is in goede samenwerking met het hoogheemraadschap tot stand gekomen. Het hoogheemraadschap heeft hierbij op de technische en juridische aspecten ondersteuning geboden.

Doelstelling van het businessplan is dat het hoogheemraadschap haar zuivering beschikbaar stelt en een zuiveringsstap voor gewasbeschermingsmiddelen faciliteert. De kosten van de verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen worden door een extra heffing betaald door de aangesloten telers. LTO Glaskracht en het hoogheemraadschap verwachten dat door de aanvullende zuiveringsstap op AWZI niveau een robuuste en professionele zuivering ontstaat met een hoog totaal milieurendement. Deze draagt bij aan het sluiten van de afvalwaterketen. In 2017 worden de mogelijkheden verder uitgewerkt.

Een centrale zuiveringsstap doet recht aan de inspanningen en investeringen van de afgelopen jaren door het hoogheemraadschap, gemeenten en telers om alle glastuinbouwbedrijven op het riool aangesloten te krijgen. De telers worden door een centrale collectieve zuivering ontzorgt voor het zuiveren, maar houden verantwoordelijkheid om afvalwaterstromen uit het bedrijf goed bij elkaar te brengen en volledig op de riolering te lozen. De lokale waterkwaliteit is alleen gebaat bij een centrale collectieve zuivering als ook al het afvalwater via het riool bij de AWZI terecht komt en er in geen enkel geval meer afvalwater in de sloot wordt geloosd

Glastuinbouw Nederland - © 2024