LTO Glaskracht Nederland deelt zienswijze in paneldiscussie On the way to Planet Proof SMK

Bestuurslid Jean Aerts van LTO Glaskracht Nederland was afgelopen donderdag panellid tijdens de presentatie van het nieuwe certificatieschema voor sierteelt, groente en fruit bij SMK. Hij deelt zijn mening over dit nieuwe keurmerk, dat groot in het nieuws was afgelopen weekend en dat veel betekent voor telers die zakendoen met de aangesloten retailbedrijven.

On the way to Planet Proof is de nieuwe internationale naam van Milieukeur. Door Greenpeace acties in de zomer van 2016 is het label een inkoopnorm aan het worden voor de Nederlandse retailbedrijven voor hun AGF en sierteelt-afdelingen. Daarmee zou het een ketenbreed duurzaamheidslabel kunnen worden dat water, mineralen, klimaat/CO2, afvalverwerking en plantgezondheid borgt.

In AGF kennen we certificaten onder GlobalGAP. Die hebben verantwoordelijkheid en voedselveiligheid als basis. In de sierteelt is er het business-to-business label MPS. Er zijn nog geen ketenbrede certificaten. FairFlowersFairPlants is bijvoorbeeld nooit van de grond gekomen, ondanks de ondersteuning die we er als productie aan hebben gegeven vanuit PT-gelden.

Aanbod en vraag
Als productiesector hebben we belang bij goede duurzaamheidcertificaten. Maar die moeten wel hun waarde hebben in de keten. Milieukeur was van oudsher een 'duur' certificaat en volledig gericht op de Nederlandse markt. In de retail zijn er diverse certificaten gericht op dierenwelzijn en fair trade. Een woud aan certificaten is niet in het belang van de consument, weten we inmiddels. Dat gaf Ed van de Weerd van Jumbo duidelijk aan in de forumdiscussie.

Als vervolg op de acties van Greenpeace in de zomer van 2016 is er door ketenpartijen hard gewerkt aan een breed certificaat dat niet aan belang en waarde mocht inboeten. Dat is er nu: PlanetProof. De komende tijd moet het label zijn waarde in de markt bewijzen. Allereerst moet in de loop van dit jaar blijken dat er voldoende aanbod komt, want de eisen moeten wel haalbaar zijn voor onze leden. Anderzijds moet het certificaat zijn meerwaarde bewijzen en vertrouwen generen in de markt. En liefst in een ruimere markt dan alleen de Nederlandse retail. Is dat een wederkerigheid die we van Greenpeace mogen vragen?

Géén verschuiving van inkoop
In de forumdiscussie bij de introductie afgelopen donderdag kwam nadrukkelijk aan de orde dat Greenpeace borgt dat retailbedrijven hun inkoop niet verschuiven. In de acties van 2016 werd namelijk alleen gekeken naar borging van de Nederlandse productie.

Verbeterpunten
LTO Glaskracht Nederland vindt dat de nu afgesproken systematiek van PlanetProof teveel berust op zwarte lijsten en maluspunten. De aanpak vanuit Integrated Pest Management op het gebied van resistentiemanagement moeten niet worden gefrustreerd door middelenafspraken in PlanetProof. Daartoe zullen we actief bijdragen aan de ontwikkeling van een systeem dat milieulast meet en borgt. Verduurzamen is geen eenvoudig thema. Een medicijnkast blijft soms nodig om gewassen aan consumenteneisen te laten voldoen en verkoopbaar te laten zijn. Dat was ónze bijdrage in de paneldiscussie. Komen tot een goede bepaling van milieulast is een belangrijk onderwerp in 2018 om de “medicijnkastaanpak” die we voorstaan te laten doorklinken in certificaten op consumentenniveau. De toekomst zal leren wat het nieuwe label PlanetProof daaraan kan bijdragen.

De panelleden waren:

Hilde Stroot (Head Biodiversity/Program Director at Greenpeace Nederland)

Ed van de Weerd (Commercieel directeur Jumbo)

Richard Schouten (Directeur GroentenFruit Huis)

Ingrid ter Woorst (Bestuurslid Hoogheemraadschap Delfland)

Jean Aerts (Bestuurslid LTO Glaskracht Nederland)

De discussie werd geleid door Helga van Leur (uiterst links).

Jean Aerts

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024