LTO Glaskracht Nederland doet warmte-inventarisatie in regio Aalsmeer

De ontwikkeling van warmtenetten staat in het teken van de CO2-reductie en de vermindering van het gebruik van aardgas. Voor glastuinbouwondernemers zorgt warmtelevering voor een aanvulling op en vervanging van bestaande mogelijkheden in de energievoorziening. Binnen de Metropoolregio Amsterdam zijn plannen voor een forse uitbreiding van het regionaal warmtenet. Hierbij wordt ook naar de glastuinbouw in regio Aalsmeer gekeken. Dit is voor de Greenport Aalsmeer een belangrijke kans. LTO Glaskracht Nederland voert daarom een inventarisatie uit naar de behoefte aan warmte voor de glastuinbouwbedrijven in de Greenport Aalsmeer. Ook wordt de haalbaarheid van de ontwikkeling van (een) warmtenet(ten) verkend.

Uiteindelijk krijgen zoveel mogelijk bedrijven de mogelijkheid om aan te sluiten op een warmte-infrastructuur voor de verduurzaming en te kunnen beschikken over een concurrerende energievoorziening. Bekijk <link thema energie restwarmte>hier de visie van LTO Glaskracht Nederland op warmtevoorziening.

In eerste instantie is de inventarisatie gericht op de grootste glasclusters binnen de Greenport Aalsmeer: De Kwakel, Nieuw Amstel, Amstelveen, Schinkelpolder en Prima4A/Rijsenhout. Vanaf oktober gaat procesmanager Warmte Hans van den Berg van LTO Glaskracht Nederland in gesprek met ondernemers in het gebied . De focus van deze verkenning is gericht op de behoefte naar warmte van glastuinbouwbedrijven en de mogelijkheden voor deze bedrijven voor het aansluiten op een warmtevoorziening. Hierbij kan een warmtevoorziening verschillende en meerdere warmtebronnen betekenen, zoals een warmteleiding gevoed door Tata Steel, geothermie en of biomassaketels en zowel centraal als decentraal. De aanwezigheid van een CO2-voorziening/leiding is een belangrijke randvoorwaarde voor een warmtenet. Een warmtenet kan niet los worden gezien van de behoefte aan CO2 en de invulling hiervan.

LTO Glaskracht richt zich op het in kaart brengen van de warmtebehoefte van ondernemers en mogelijke randvoorwaarden die worden gesteld aan een aansluiting op een technisch en economisch haalbaar warmtenet. Andere partijen, zoals (lokale) overheden en energiebedrijven richten zich op de infrastructuur die met een warmtenet is gemoeid.

Deze inventarisatie vindt plaats naast de ondernemersverkenningen die vanuit de Greenport Aalsmeer binnenkort starten. Beide trajecten vinden afzonderlijk van elkaar plaats, maar worden wel afgestemd. Over de ondernemersverkenningen wordt u afzonderlijk geïnformeerd.

Hans van den Berg

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024