Luchtzuiverende systemen tentoongesteld op Keukenhof

De Keukenhof, met 1,4 miljoen bezoekers per jaar één van de best bezochte attracties van Nederland, laat dit seizoen (22 maart – 13 mei 2018) verschillende tuinbouwinnovaties zien. Groen is meer dan mooi: het draagt bij aan het welzijn van mensen, de akoestiek in ruimtes en luchtkwaliteit. Via bewustwording over deze waarden van groen werkt SIGN met partners in strategische programma’s om de markt voor planten te vergroten.

In het Willem-Alexander paviljoen staan drie systemen opgesteld, die de luchtkwaliteit meten en op basis daarvan ventilatie langs planten regelen (groene wanden van SIGN-Cloudgarden, de keramische pot van Clairy en een bloementoren van SIGN-Growup Concepts ’Greennest Tower’). Deze systemen kunnen de luchtkwaliteit gegarandeerd en meetbaar verbeteren, omdat de planten schadelijke stoffen (zoals formaldehyde en benzeen) uit de lucht filteren. Bovendien verbeteren de planten de luchtvochtigheid. De Clairy is een consumentenproduct. De groene wanden en roestvrijstalen bloementoren zijn bestemd voor de zakelijke markt.

De Keukenhof richt zich van oorsprong exclusief op bloemen; de laatste jaren neemt de interesse voor de meerwaarde van planten toe. SIGN heeft de vernieuwende systemen laten ontwerpen. De ontwikkeling is ondersteund door een breed netwerk van bedrijven en instellingen, waaronder RoyalFloraHolland, Van der Tol Hoveniers, Waterdrinker, Stimuflori, Priva, Nieuwkoop Europe, VHG, Anthura en Florist Holland. De getoonde systemen komen voort uit het SIGN programma Waard&vol groen.

Stichting SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor haar innovatieprogramma een alliantie met het ministerie van LNV.

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2024