Nieuwe toelatingen collegevergadering Ctgb juli 2018

In de collegevergadering van het Ctgb in juli zijn belangrijke besluiten genomen met betrekking tot onder andere de nieuwe toelating voor Teppeki en Shorttrack.

NIEUWE TOELATINGEN

DPX-QGU42 (15630 N)
Werkzame stof: oxathiapiproline
Na het afronden van de zienswijzeprocedure wordt dit schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik toegelaten in de teelt van aardappelen, sla, uien, sjalotten en knoflook.

CLOSER (15631 N)
Werkzame stof: sulfoxaflor
Na het afronden van de zienswijzeprocedure wordt dit insectenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik toegelaten in de bedekte teelt van vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met niet-eetbare schil, vruchtgroenten van Solanaceae en bloemisterijgewassen. 

Shorttrack (15660 N)
Werkzame stof: daminozide
Deze groeiregulator voor professioneel gebruik wordt toegelaten in de teelt van bloemisterijgewassen (bedekte teelt), boomkwekerijgewassen (bedekte, niet-grondgebonden teelt)

Teppeki (12757 N)
Werkzame stof: flonicamid
Dit insectenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in de volgende toepassingsgebieden: aardappelen, suikerbieten, wintertarwe, triticale, spelt, zomertarwe, winterkoolzaad, paprika (bedekt) pitvruchten, bloembol- en bloemknolgewassen, bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen, vast plantenteelt, bloemzaadteelt, veredelingsteelt en basiszaadproductie van akkerbouw- en groentegewassen, openbaar groen en vruchtbomen en struiken van pitvruchten. De wijziging betreft de toelating in paprika (bedekt).

Pirouette (15088 N)
Werkzame stof: paclobutrazol
Deze groeiregulator voor professioneel gebruik wordt uitgebreid in de teelt van potplanten m.u.v. Azalea, Roos, Pelargonium, Poinsettia, Kalanchoë en perkplanten (bedekte teelt).

Luna Sensation (14437 N)
Werkzame stof: fluopyram en trifloxystrobine
Dit schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt uitgebreid in bessen m.u.v. kiwibes (onbedekte teelt), bessen m.u.v. kiwibes (bedekte teelt), braam- en framboosachtigen (Rubus spp.) (onbedekte teelt), braam en framboos (bedekte teelt), andijvie (onbedekte teelt), tuinkers (onbedekte teelt), tuinkers (bedekte teelt), veldsla (onbedekte teelt), veldsla (bedekte teelt), rucola (onbedekte teelt), rucola (bedekte teelt), lamsoor ((onbedekte teelt), lamsoor (bedekte teelt), boon met peul (onbedekte teelt), boon zonder peul (onbedekte teelt), erwt met peul (onbedekt) en erwt zonder peul (onbedekt). 

RENEWALS EN HERREGISTRATIES

Legurame Vloeibaar (5634 N)
Werkzame stof: carbetamide
Dit onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt afgewezen. De grond voor afwijzing van de aangevraagde gebruiken in witlof (pennenteelt), cichorei, sla (Lactuca spp) en andijvie is dat de werkzaamheid van de aangevraagde lagere dosering zonder voorschrift voor de tankmix met een middel op basis van chloorprofam onvoldoende onderbouwd is. De gebruiken in de overige gewassen zijn door de aanvrager niet verdedigd bij de herregistratie en vervallen daarom bij dit besluit.

OVERIG

Intruder (5134 N)
Werkzame stof: chloorprofam
Dit onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in een brede range van gebruiken. De wijziging betreft:

  • Uitbreiding met een minor use art 51 voor verdelings- en zaadteelt
  • Toevoegen van een LDS toepassing voor gebruik in bloembol- en bloemknolgewassen, bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en houtachtige beplanting,
  • Verhogen van de max frequentie van 2 naar 3 maal 2 l product/ha en maximale dosering per jaar naar 6 l product/ha voor alle bloembol- en bloemknolgewassen.
Glastuinbouw Nederland - © 2024