Onderzoek en praktijk centraal tijdens Kennisdebat 'Groene gewasbescherming'

Gewasbescherming is één van de onderwerpen die dagelijks op het bordje van ondernemers, organisaties en kennisinstellingen in de agrosector liggen. De verdere verduurzaming en vergroening ervan, in combinatie met een effectieve beheersing van ziekten, plagen en onkruiden, is een belangrijke uitdaging voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Er zijn steeds meer goede voorbeelden van duurzame gewasbeschermingspraktijken en veelbelovende groene innovaties, maar we zijn er nog niet.

Op 29 oktober organiseert de koepelcommissie Plantgezondheid van de Topsector T&U een kennisdebat ‘Groene gewasbescherming’ waarin enerzijds de perspectieven en goede voorbeelden vanuit onderzoek en praktijk worden belicht, maar anderzijds ook de uitdagingen in het proces van de vergroening worden benoemd.

Tijdens het debat moeten vanuit de ‘do’s and dont’s’ nieuwe acties voor onderzoek en praktijk tot stand komen. Daarbij kijken we niet alleen binnen de land- en tuinbouw. Wat kunnen wij bijvoorbeeld leren vanuit de humane en dierlijke gezondheid om de plant weerbaarder te maken?

De bekende Prof. Ab Osterhaus (viroloog, Universiteit Rotterdam) en Prof. Corne Pieterse (Fytopatholoog, Universiteit Utrecht) slaan op inspirerende wijze de brug tussen plantgezondheid en de humane en dierlijke gezondheid.

Het kennisdebat is bedoeld voor agrarische ondernemers, ketenpartijen, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties, voor een ieder met affiniteit voor plantgezondheid. Het vindt plaats op 29 oktober van 13.00 tot 17.00 uur bij Antropia in Driebergen. Nadere details over het programma en aanmelden volgt.

Dit kennisdebat is de eerste in een reeks van dialogen over de vergroening van de gewasbescherming. Een afsluitend maatschappelijk debat, georganiseerd door het ministerie van EZ, vindt plaats op 2 december (op uitnodiging).

Glastuinbouw Nederland - © 2024