Optimaliseer het kasklimaat op de plant en niet andersom

In het project ‘De gezonde kas’, wat plaatsvond bij Wageningen UR Glastuinbouw, zijn met de fotosynthese techniek de zwakke delen van de plant gedetecteerd. Alleen daar is een gewasbeschermingsmiddel gespoten. Dit gebeurde vol automatisch in een tomatenkas. Er valt veel winst te behalen in het spuiten van het gewas. Vincent Jalink (Phenovation) vertelt hier in zijn presentatie meer over tijdens de Waterdagen.

De camera is gemonteerd op een zelfrijdende kar die de stengels van tomaten kan detecteren. Zodra een stengel is gedetecteerd neemt de fotosynthese camera een foto om te kijken of daar mogelijke verstoringen zitten op de stengel. Is dit het geval, dan spuit de kar met behulp van een spuitboom met een resolutie van 5 cm de stengel met een verlaagde fotosynthese. Doordat je niet meer de hele kas spuit, maar alleen de aangetaste stengels kunnen de spuitmiddelen gereduceerd worden tot een maximum van 90%.  Uiteraard is deze techniek ook voor andere gewassen toepasbaar.

Kasklimaat
Fotosynthese meten kan al meer dan 30 jaar, maar nog steeds wordt dit niet veelvuldig gedaan in de kas. Phenovation biedt hiervoor een autonome oplossing die contactloos en tot een hoogte van 4 meter het gewas kan meten. Hiermee optimaliseert u het kasklimaat op de plant en niet de plant op het kasklimaat (speaking plant concept).

Bent u geïnteresseerd, bezoek dan de Waterdagen. Kijk hier voor meer informatie over de bijeenkomsten.

Vincent Jalink (Phenovation)

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024