Pakt u de zuiveringsplicht individueel of collectief op?

De datum van 1 januari 2018, wanneer het aantal normoverschrijdingen in het oppervlaktewater met 50 procent moet zijn gedaald volgens de eisen van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, nadert snel. Tijdens de Waterdagen van LTO Glaskracht Nederland, die op 8 oktober beginnen, wordt u bijgepraat over de zuiveringsplicht.

Aan welke eisen moet de glastuinbouw voldoen bij lozingen op het oppervlaktewater?
Om vervuiling van het oppervlaktewater tegen te gaan hebben de glastuinbouw en overheid de afspraak gemaakt om in 2027 een emissie van nagenoeg geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken. Het eerste meetpunt daartoe is 2018. Dan moet het aantal normoverschrijdingen in het oppervlaktewater met de helft zijn gedaald.

Hoe kunnen glastuinders aan deze eisen voldoen?
Teeltbedrijven kunnen individueel of collectief de zuiveringsplicht oppakken. Een collectieve aanpak is goedkoper dan een individuele, maar vraagt meer tijd om op te zetten omdat telers zullen moeten gaan samenwerken.

Volgens LTO Glaskracht Nederland moeten telers wel op korte termijn zo'n samenwerking op gang brengen om de zaken in orde te hebben in 2018. Naar schatting zou ongeveer 80 procent van de glastuinbouw de zuiveringsplicht collectief kunnen oppakken. LTO Glaskracht is bezig om kansrijke locaties voor collectieve aanpak in kaart te brengen. Voor collectieven kan het bevoegd gezag (waterschap en gemeente) enige uitloop na 2018 toestaan, maar dan moeten die collectieven hun idee wel voor 2016 als kansrijke locatie hebben aangemeld bij LTO Glaskracht.

Hoe kunnen glastuinders weten of ze voor een goede zuivering kiezen?
Er is een methodiek in ontwikkeling om zuiveringsinstallaties te testen. Zodra deze klaar is, kunnen producenten hun installatie laten testen waarna telers op internet kunnen nazien welke apparatuur goed functioneert.

Wat kunnen telers nog meer doen?
Telers kunnen al heel praktisch de emissies terugdringen door meer aandacht te besteden aan het watermanagement op het bedrijf. Door bijvoorbeeld lekkages te voorkomen. Er is een checklist waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Waterschappen kunnen waterkwaliteitscijfers beter en sneller delen met telers, zodat die eerder de normoverschrijdingen in beeld hebben. Dat vraagt om gebiedsgerichte metingen en communicatie.

Meer hierover weten? Bezoek de Waterdagen! Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwe Oogst, Joost van Winsen

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024