Persuitnodiging Wereld Water Dag: Droge voeten dankzij kassen

Op 22 maart is het Wereld Water Dag. Met deze dag willen de Verenigde Naties internationaal aandacht voor de vraag hoe we wateroverlast, droogte en watervervuiling kunnen verminderen. Ook in Nederland. Waterschappen zoeken naar mogelijkheden om hoosbuien op te vangen, droogte te overbruggen en water schoon te houden in een land met steeds meer huizen en bedrijven.

Het Hoogheemraadschap Delfland vond samen met de glastuinbouw en gemeente Westland een oplossing: Rainlevelr. LTO Glaskracht Nederland nodigt u uit om in de praktijk te komen kijken hoe kassen kunnen zorgen voor droge voeten in een dichtbebouwde omgeving.

Genoeg schoon water
Voor de glastuinbouw is genoeg schoon water essentieel. De sector werkt hard om water efficiënt en duurzaam te gebruiken. De omgeving profiteert van deze manier van werken in de glastuinbouw, omdat het wateroverlast voorkomt en vervuiling in oppervlaktewater tegengaat:

  • Het watergebruik in kassen is berekend op klimaatverandering. Bedrijven vangen regenwater op in bassins. Met deze watervoorraad kunnen glastuinbouwbedrijven periodes van droogte overbruggen. Plus: de bassins vormen buffers. Zo komen huizen en bedrijven in de buurt minder vaak blank te staan.
  • Glastuinbouwbedrijven sluiten hun waterkringloop, waardoor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen niet in sloten terecht komen.
  • Ze gebruiken zoveel mogelijk water opnieuw.

Extreme neerslag
In Delfland liggen de steden Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is een economisch belangrijk gebied met onder meer de moderne glastuinbouwgebieden in het Westland en rond Bleiswijk. Het kan zomaar gebeuren dat er 100 mm regen in een etmaal valt. Dat is meer dan er normaal in de hele maand valt. Extreem veel neerslag in korte tijd wordt het nieuwe normaal in een opwarmend klimaat, voorspelt het KNMI.

Rainlevelr
Hoogheemraadschap Delfland en glastuinbouwbedrijven werken samen om in het dichtbebouwde Delfland wateroverlast en schade te voorkomen. Dit gebeurt met Rainlevelr.

Als een extreme bui in aantocht is, waarschuwt het hoogheemraadschap tuinders. Zij kunnen preventief water uit hun bassins laten lopen. Zo is er ruimte om de waterpiek tijdens de bui op te vangen. Op die manier voorkomen glastuinbouwbedrijven wateroverlast en -schade.

Om mee te kunnen doen is een aanpassing aan de bassins nodig of een nieuw bassin. Het aantal tuinders dat  deelneemt aan deze methode groeit. Acht tuinders in Maasdijk en omgeving passen Rainlevelr sinds 2016 succesvol toe. Zo leverde de extreme bui in september 2017 hier geen problemen op.

Uitnodiging
In verband met Wereld Water Dag, op 22 maart, nodigen we u van harte uit om te komen kijken hoe de glastuinbouw omgaat met water. En om te bespreken hoe dit nu en in de toekomst de maatschappij helpt meer klimaatbestendig te worden.

LTO Glaskracht Nederland organiseert een rondleiding bij tomatenbedrijf Lans in Maasdijk, een initiatiefnemer van Rainlevelr. U kunt hier spreken met de ondernemer en deskundigen van Hoogheemraadschap Delfland en LTO Glaskracht Nederland.

Lans teelt op in totaal 52 hectare tomaten. Dit gebeurt op een duurzame manier. Lans gebruikt onder meer aardwarmte voor energie en maakt planten weerbaar met gezonde virussen en natuurlijke vijanden.

Aanmelden
Werkt u als (freelance) journalist en wilt u gebruik maken van deze uitnodiging? Maak dan een afspraak via Jakoline van Straalen, LTO Glaskracht Nederland, telefoon 06-22379551, e-mail jvanstraalen@spam-protectltoglaskracht.nl.      

Jakoline van Straalen

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024