Phalaenopsis kan langer in het donker dan gedacht

Bloemen en planten hebben in de keten veel te verduren. Hierdoor bestaat de kans op kwaliteitsvermindering. Het is daarom van belang dat bloemen en planten onder optimale condities worden getransporteerd, zo ook Phalaenopsis. Dit kwam aan de orde tijdens het Kenniscafé Phalaenopsis op 10 september. De bijeenkomst werd georganiseerd door GreenCHAINge bij Levoplant in Honselersdijk.

Zowel handelaren als kwekers waren tijdens het Kenniscafé goed vertegenwoordigd. Onderzoeker Harmannus Harkema van Wageningen UR Glastuinbouw & Biobases Research vertelde over het onderzoek naar het kwaliteitsverloopmodel van Phalaenopsis. Eén van de opvallende resultaten uit het onderzoek is dat Phalaenopsis bij goede omstandigheden tot 20 dagen in het donker nog verkoopbare planten kan opleveren (0-15% kwaliteitsaanmerkingen). Dit opent voor Phalaenopsis deuren voor langere ketens en verder liggende afzetmarkten. Dit geldt echter alleen als ook tijdens het ketentransport de verzorging en de omstandigheden in de keten 100% optimaal zijn. Dat is (zie de bevindingen hieronder) niet het geval.

Vervolgens gaf ketenadviseur productkwaliteit Gitta ten Hoope van FloraHolland een presentatie over de huidige obstakels in de Phalaenopsisketen. FloraHolland doet verschillende onderzoeken (o.a. ketenaudits) en bracht de belangrijkste knelpunten in de keten naar voren. Vooral ethyleen en uitdroging zijn belangrijke oorzaken van kwaliteitsverlies. 

De algemene conclusie van FloraHolland is dat een Phalaenopsis, zonder verzorging in de keten, na 14 dagen vanaf de kwekerij eigenlijk niet meer verkocht kan worden in een winkel.

Tot slot gaf Josien van Spingelen van Chrysal mogelijke oplossingen om het kwaliteitsverlies in de keten tegen te gaan. Na de presentaties kregen de aanwezigen een korte rondleiding door de verwerkingshal van Levoplant.

Astrid van der Helm

Glastuinbouw Nederland - © 2024