Resultaten onderzoek ‘Activeren fotosynthese’

In 2014 werd onderzoek gedaan naar het activeren van fotosynthese door de sturing van de huidmondjesopening. Doel was het opheffen van de blokkade voor opening van de huidmondjes, zodat de plantfotosynthese stijgt. Uitgangspunt was minimaal eenzelfde groei te realiseren, maar dan in een kortere tijd en met een betere benutting van het daglicht. Hierdoor zijn minder belichtingsuren voor dagverlenging nodig.

Het onderzoek werd gedaan bij de gewassen bromelia, anthurium en miltoniopsis en werd uitgevoerd door Plant Dynamics en Plant Lighting. Uit dit onderzoek bleek dat de VPD een essentiële teeltfactor voor de huidmondjesopening is. Het toepassen van een ander spectrum had geen of een licht effect op de huidmondjes opening en daarmee ook op de fotosynthese. Vanuit het rendement van belichting bleek dat dagverlenging veel beter is voor de fotosynthese dan belichten in combinatie met daglicht. Bij traag groeiende planten blijkt sinklimitatie van invloed op de fotosynthese.

Belangrijkste resultaten per gewas
Anthurium: Voor Anthurium ‘Red King’ was er onder winterse condities niet of nauwelijks sprake van een beperking op de fotosynthese. De huidmondjes stonden onder een verlaagde VPD (≈0.5) wel verder open, maar de huidmondjes waren ook onder een VPD≈0.9 niet limiterend. In de ‘voorjaarsteelt’ viel op dat het lichtrendement twee keer zo hoog is als er ’s nachts wordt belicht dan wanneer er wordt belicht in combinatie met ‘daglicht’.

Bromelia: Voor Guzmania ‘Jive’ was er gedurende de hele dag wel limitatie op de fotosynthese, aan het begin en einde van de dag meer dan overdag. Een lagere VPD is gunstig voor de huidmondjesopening en verhoogt daardoor de fotosynthese. Een hogere teelttemperatuur werkte positief op een snellere bladuitgroei.

Miltoniopsis: Bij Miltoniopsis is de fotosynthese ook gelimiteerd door de huidmondjes. Extra blauw licht toegevoegd aan SON-T-licht was aan het begin en einde van de dag iets gunstiger voor de fotosynthese. De effecten van lichtkleur zijn echter gering. Een lagere VPD (0.5 in plaats van 0.9) heeft een duidelijk positief effect op de huidmondjesopening en verhoogt daardoor de fotosynthese.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Kas als Energiebron

Astrid van der Helm

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024