Risico’s van werken met latex handschoenen

In diverse teelten moet hygiënisch worden gewerkt om te voorkomen dat schadelijke virussen in het gewas kunnen komen. Hiervoor wordt het meest gebruik gemaakt van latex handschoenen. Wat veel mensen niet weten, is dat door direct contact met latex huidklachten kunnen ontstaan.

Bij langdurig dragen van latexhandschoenen kunnen verschijnselen als jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling van de huid overgaan in eczeem van de handen. Ook de slijmvliezen van de neus en de ogen op latex reageren, met klachten van roodheid, tranenvloed en een gezwollen en lopende neus. In ernstige gevallen kunnen klachten zich uitbreiden over het gehele lichaam en kunnen als gevolg van zwellingen in de neus, de lippen, de ogen, de keel, astma, buikpijn en diarree ontstaan. Uiteindelijk kan zelfs een (anafylactische) shock optreden.

Om deze redenen controleert de Inspectiedienst SZW tijdens bedrijfscontroles ook op het dragen van latex handschoenen.

Risicogroepen
Mensen met o.a. hooikoorts en astma, mensen met handeczeem en allergieën voor 'tropisch fruit' zoals bananen, kiwi en avocado hebben een verhoogd risico op het ontstaan van latexallergie.

Tips en aanbevelingen
Tijdens het werk gelden de volgende aandachtspunten:

  • Draag geen latex (natuurrubberen) handschoenen. Naast het risico van allergie bieden latexhandschoenen over het algemeen weinig bescherming tegen chemische en biologische stoffen.
  • Gebruik vinyl handschoenen als vingergevoeligheid niet belangrijk is voor de werkzaamheden. Vinyl handschoenen zijn vaak ook goedkoper dan latex handschoenen.
  • Als vingergevoeligheid wel belangrijk is draag dan dunne nitrilrubberen handschoenen (bijvoorbeeld Touch en Tuff, N-dex of INON), eventueel in combinatie met katoenen handschoenen tegen zweethanden. Deze handschoenen zijn sterker dan latex handschoenen waar door minder vaak gewisseld hoeft te worden.

Preventieve arbozorg is een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap. Stigas is in dat kader benoemd als kennispartner van LTO Glaskracht Nederland. Deze preventieve arbozorg wordt betaald door de bedrijven in de glastuinbouw. LTO Glaskracht is betrokken bij het bestuur van Stigas en oefent hiermee vanuit de wensen en behoeften in de sector invloed uit op de uitvoering en daarmee op de bestemming van de premiegelden.

Stigas

Glastuinbouw Nederland - © 2024