Rob Olsthoorn: “Een soort van mini PT, maar dan wel van ons”

Algemeen directeur bij OK Plant en lid van de landelijke Begeleidingscommissie Onderzoek voor Potorchidee Rob Olsthoorn houdt zich onder andere bezig met volledige recirculatie en beperking van emissie.

“Een belangrijk probleem waar we als orchideeëntelers tegenaan lopen is potworm. Dat vraagt om toegepast onderzoek, dat we als telers samen kunnen oppakken. Maar spreek je over plantweerbaarheid, dan is dat sector overstijgend. Daarvoor heb je strategisch onderzoek nodig dat je met z’n allen betaalt.

Twee jaar geleden ben ik zelf begonnen met recirculeren, eerst in de afkweek en daarna in de koeling. Dat we met z’n allen de schouders onder dergelijk onderzoek moeten zetten is voor mij duidelijk. De wetgeving verandert snel, soms sneller dan wij als praktijk aan kunnen. Daarom moet je met z’n allen strategisch onderzoek doen, waar je ook met z’n allen voordeel bij hebt.

Collectieve inning van promotie loopt nu via FloraHolland. Dat zou ook kunnen gelden voor de financiering van onderzoek. Waarom niet? Een soort van mini PT, maar dan wel van ons.” 

Lees hier het complete interview met Rob Olsthoorn zoals dat is verschenen in Onder Glas januari 2017.

De ondernemerspeiling <link kennisinjekas>Kennis in je Kas loopt van 5- 19 mei 2017. Glastuinbouwondernemers kunnen dan hun mening geven over de voortgang en financiering van de drie innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en <link thema plantgezondheid middelenpakket>Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Veel technieken en teeltkennis die ondernemers toepassen op hun bedrijf zijn het resultaat van deze drie programma’s. Voorbeelden zijn geïntegreerde gewasbescherming, biologische bestrijders, LED-belichting, CO2-dosering en waterontsmetting. Innovaties die belangrijk zijn om te kunnen blijven voldoen aan de eisen van de markt en de samenleving. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland roept daarom alle ondernemers op hun stem te laten horen, want “de uitslag is bepalend voor de toekomstige koers van de sector met deze programma’s.”

Lees meer over de peiling op Kennis in je Kas.

Onder Glas

Glastuinbouw Nederland - © 2024