Samen verminderen we wateroverlast!

De eerste bijeenkomst over de opschaling van de pilot Dynamische inzet van gietwaterbassins vond 24 juni plaats bij tomatenkweker Lans. Verschillende tuinders uit Delfland zetten hun bassin in tegen wateroverlast. Alle aanwezigen willen een bijdrage leveren aan de vermindering van wateroverlast.

De pilot is een samenwerkingsverband tussen Delfland, gemeente Westland, LTO Noord Glaskracht en individuele tuinbouwondernemers. Delfland is trekker van de pilot. Uitgangspunt is dat Delfland en de ondernemer als gelijkwaardige partners samenwerken om droge voeten te houden en dat ieder dit doet vanuit het eigen domein en verantwoordelijkheden. Dit betekent dat de ondernemer altijd zelf beslist of hij voor een zware bui gietwater aflaat om meer opvangruimte te scheppen. Delfland betaalt de benodigde voorzieningen, de ondernemer werkt ermee en zorgt dat ze goed worden onderhouden. Door deze afspraken blijft het concept simpel en goedkoop.

Eerste pilotfase succesvol
Van medio 2012 tot en met 2013 is het concept getest op effectiviteit en praktische uitvoerbaarheid op het bedrijf Lans Westland B.V. bij Maasdijk in de Oranjepolder. Dit bedrijf had alle benodigde voorzieningen al zelf aangebracht en paste het concept toe omdat het gelegen is in een wateroverlast gevoelige zone. Conclusies zijn: het concept is effectief tegen wateroverlast, het helpt overlast in probleemgebieden te voorkomen en het biedt naar de toekomst toe letterlijk 'meer lucht'. Het is een maatregel die geen extra ruimte vergt en niet ten koste gaat van de productiviteit van het glastuinbouwgebied.

Ook deelnemen?
Meer deelnemers zijn welkom, glastuinbouwbedrijven uit heel Delfland mogen zich bij de pilot aansluiten. Heeft u plannen om de folie van bassin of silo te vervangen, dan komen wij graag langs om meer informatie over de pilot te geven. Past u het concept al toe, dan horen wij graag uw ervaringen.

Kijk voor meer informatie op www.proeftuinoranjepolder.nl.

Hoogheemraadschap Delfland

Glastuinbouw Nederland - © 2024