Start Totaalconcept fossielvrije teelt tomaat

Op 11 augustus startte bij Delphy Improvement Centre een teelt waarin een ‘Totaalconcept voor het fossielvrije teelt in Tomaat’ wordt gedemonstreerd op 1000 m2.

Op dit moment staat de elfde tros van Merlice in bloei en zijn de eerste drie trossen geoogst. Op 17 oktober kwam de grote BCO voor de tweede keer bij elkaar. De stand van het gewas werd als generatief beoordeeld, het stond was wat houterig en miste spontaniteit en groei. Inmiddels zijn we een week verder en is het gewas wat minder generatief geworden en weer iets spontaner in groei.  

Generatief
Door de hoge etmaaltemperatuur in het begin van de teelt zijn de eerste drie trossen vlot geoogst. Het gewas is generatief gestuurd om zoveel mogelijk assimilaten over te houden voor vruchtgroei. Door die generatieve sturing is de bladgrootte beperkt, wat zichtbaar was in het gewas dat zijn vruchten goed meenam. Om een vinger aan de pols te houden is de vruchtgroei wekelijks bepaald.

Figuur 1: Op basis van de vruchtdiameter is de wekelijkse toename van het vruchtgewicht bepaald voor alle trossen aan de plant.

Naast een hoge temperatuur zijn er nog meer middelen ingezet om de generativiteit te bevorderen. Vanaf de vierde tros is een jong blad in de kop verwijderd en er is vanaf het begin weinig, maar wel voldoende, stikstof meegegeven om de bladeren kleiner te houden. Er wordt geteeld met een houtvezel substraat met wat lager vochtgehalte dan steenwol. De druppel EC is tijdelijk verhoogd naar 4.5 mS/cm. Met het nieuwe substraat is het nog wat zoeken naar de juiste watergiftstrategie. Terugkijkend in de data bleek dat de watergift in de afgelopen weken wat beperkt was. Hier is nu op ingespeeld door in de nacht minder in te teren en vanaf het moment dat de lampen aan te starten met de watergift.

Spontane groei
Op dit moment staat er een gewas met een LAI van 3.0 m²/m² en is  69% van de drogestof in de vruchten terecht gekomen bij een gemiddeld vruchtgewicht bij de oogst van 150 gram. Tot deze week was er nog vrij veel buitenstraling en is de belichting installatie niet volledig ingezet, vanaf nu is maximale belichting nodig om aan de assimilatenvraag van het gewas te voldoen. Focus voor de komende weken is te streven naar spontane groei van het gewas en optimale afstemming van alle technieken.  

Dit project wordt gefinancierd door Kas als Energiebron het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarnaast zijn er belangrijke bijdragen van Saint Gobain Cultilene, Ludvig Svensson, Hortilux, Hoogendoorn en Wireless Value en het project wordt uitgevoerd door Delphy, Groen Agro Control en Wageningen University & Research.

Kas als Energiebron

Ruud Kaarsemaker (Groen Agro Control)

Glastuinbouw Nederland - © 2024