Tips voor nu om straks te voldoen aan de zuiveringsplicht

De verplichte zuivering van restwaterstromen gaat in per 1-1-2018. Een datum die nog ver weg lijkt maar dichterbij is dan u wellicht denkt. Een van de eerste stappen die u nu al kunt, nee, feitelijk moet nemen, is het in kaart brengen van de waterstromen. Deze stap geldt voor iedere ondernemer, of u zich nu oriënteert op een collectieve oplossing of dat u individueel gaat zuiveren. Een handige tool hiervoor is de KasWaterWeter.

Bekijk hier de KasWaterWeter.

Collectieve zuivering
Heeft u zich aangemeld om te onderzoeken of collectieve waterzuivering de meest gunstige optie is, dan moet u samen onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn. U kunt hiervoor een van de ondernemers verantwoordelijk maken, of <link file:6885 download>extern advies inhuren. Het kan voor de uitwerking van uw collectief nodig zijn om af te stemmen met bevoegd gezag. Hiervoor kunt u contact opnemen met het Waterschap in uw regio. Hiervoor hebben wij in afstemming met Unie van Waterschappen en gemeenten een lijst met contactpersonen bij de waterschappen opgesteld. Deze mensen zijn aanspreekpunt voor de collectieven en zij zijn gevraagd om een coördinerende rol te vervullen en contact over dit onderwerp te houden met de gemeenten (m.b.t. riolering en ruimte) en de omgevingsdienst(en) (vanwege milieu-gerelateerde zaken) in het gebied. 

Individuele zuivering
Als u zich niet hebt aangemeld bij een (mogelijk) collectief zult u een oplossing moeten zoeken om per 1-1-2018 individueel uw restwaterstromen te zuiveren. Probeer, na het in kaart brengen van uw waterstromen, deze zoveel mogelijk te sluiten. Probeer optimaal te recirculeren en zorg voor een centraal opvangpunt voor het water dat u niet kunt hergebruiken. Alleen het water wat u niet kunt hergebruiken, moet voordat u het loost worden gezuiverd. Soms is het een overweging uw zandfilter te vervangen door een doekfilter, zodat u geen terugspoelwater heeft. Bij 100% recirculatie hoeft u uiteraard niets te zuiveren, dus denk ook goed over deze optie na. Ook mobiele zuivering zou wellicht een optie voor u kunnen zijn, maar dit is uiteraard afhankelijk van hoe vaak en hoeveel restwater u heeft dat gezuiverd moet worden.

Diverse zuiveringstechnieken
Op veler verzoek organiseren wij op 12 juli een extra Waterdag in Naaldwijk. Door deel te nemen aan deze Waterdag, bent u in één dagdeel weer volledig op de hoogte van de landelijke en regionale ontwikkelingen op het gebied van water en emissie. De focus van het programma dat LTO Glaskracht Nederland voor haar leden organiseert, ligt dit voorjaar op de zuiveringstechniek. Er is een circuit voor hen die geïnteresseerd is in collectieve zuivering en een voor individuele zuivering. Door de opzet van het programma is het ook mogelijk om een punt Veiligheid & Techniek te halen voor verlenging van uw spuitlicentie. Kortom, een programma met veel bruikbare tips voor uw waterplan. Overigens zijn de presentaties van de reeds gehouden Waterdagen na te lezen via onze website.

Glastuinbouw Nederland - © 2024