Toelating van Wing-P inclusief een groot aantal kleine gewassen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft op verzoek van BASF Nederland BV het nieuwe middel Wing-P toegelaten. Bij deze eerste (zonale) toelating is een groot aantal kleine gewassen meegenomen.

Wing-P is toegelaten in maïs, uien, sjalotten, prei, bloembollen en bloemknollen (onbedekt) en boomkwekerijgewassen (onbedekt). Verder is er toelating in meerdere kleine teelten; het gaat om lupine (voor alle doeleinden), zonnebloem (voor alle doeleinden), teunisbloem, crambe en echium (niet voor menselijke consumptie of dierlijke voeding), suikermaïs, vlinderbloemige groenbemesters, olifantsgras, Aconitum, Astilbe, Hosta, pioenroos, zaaigoed voor boomkwekerijgewassen, wortelgoed en gezaaide pluggen van vaste planten en onbedekte veredeling en bloemzaadteelt, groentezaadteelt en onbedekte zaadteelt van een groot aantal akkerbouwgewassen.

Deze toelating is tot stand gekomen op aanvraag van BASF Nederland BV in nauwe samenwerking met de Coördinatoren Effectief Middelenpakket, in het kader van een project van het Expert Centre Specialty Crops.

Kleine toepassing
Het nu toegelaten gebruik in teunisbloem, crambe, echium, vlinderbloemige groenbemesters, olifantsgras, Aconitum, Astilbe, Hosta, pioenroos, zaaigoed voor boomkwekerijgewassen, wortelgoed en gezaaide pluggen van vaste planten en onbedekte veredeling en bloemzaadteelt, groentezaadteelt en onbedekte zaadteelt van een groot aantal akkerbouwgewassen is beoordeeld volgens de procedure voor een ‘kleine toepassing’. Dat betekent dat er geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek is uitgevoerd en beoordeeld. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren. Gebruik in deze teelten komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Voor de kleine teelten die op het etiket staan is deze toelating van groot belang om het smalle pakket aan toegelaten middelen uit te breiden. Voor echium is het zelfs de eerste toelating van een specifiek herbicide.

Expert Centre Speciality Crops
De toelating met veel kleine toepassingen is het resultaat van samenwerking in het Expert Centre Speciality Crops. Het Expert Centre Speciality Crops is een samenwerkingsverband van LTO Nederland, Plantum, Nefyto, Agrodis, ministerie EZ, Ctgb en Wageningen UR, toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze teelten mogelijk te blijven maken.

Expert Centre Speciality Crops

Glastuinbouw Nederland - © 2024