Toelichting 8 stappen IPM systeem aan Franse retail

Eind maart heeft LTO Glaskracht Nederland bij potplanten teler OK Plant de 8 stappen binnen het IPM systeem toegelicht aan vertegenwoordigers van de Franse tuincentrumketen Truffaut en hun leverancier van planten, Royal Lemkes.

Aan de hand van de 8 IPM stappen kregen de aanwezigen van Truffaut, Royal Lemkes en OK plant een beeld van een innovatieve bedrijfstak, waarin de continue zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om plagen en ziekten te monitoren en corrigeren een belangrijk onderdeel vormen. Uitgangspunt is om een gezond en een kwalitatief hoog product af te leveren, waarbij de milieubelasting in de teelt zo laag mogelijk wordt gehouden.

Preventie en monitoring zijn de belangrijke schakels in het IPM systeem. Hiermee wordt het IPM systeem zo lang mogelijk in balans gehouden. Wanneer correctie onvermijdelijk is, wordt in eerste instantie niet chemisch ingegrepen. Middelen worden pas ingezet wanneer de plaag of ziekte uit de hand (dreigt) te lopen. Hiervoor is veel kennis vereist van de teelt en de mogelijkheden voor correctie van de plaag of ziekte.

‘Geen dag is hetzelfde’ vertelt Leon Kouwenhoven verantwoordelijk voor de scouting en gewasbescherming bij OK Plant. ‘Dit maakt het vak ook zo mooi, de ene keer zie je de uitgezette kevertjes de plaag onder controle houden en het volgend moment wordt het buiten broeierig warm en moet je alle zeilen bijzetten om het gewas plaag- en ziektevrij te houden. Je hebt met veel factoren binnen en buiten de teelt te maken’

Patrick Abadie, verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ingekochte planten bij Truffaut, was erg onder de indruk van de wijze waarop de Nederlandse telers de gewassen door middel van de 8 IPM stappen de diverse plagen en ziekten beheersen met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Vanaf 2019 is het voor de Franse consument niet meer mogelijk om niet groene gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en willen ook de Franse tuincentra deze middelen niet meer inzetten om de bloemen en planten plaag en ziekte vrij te houden.

Wanneer planten ziekte- en plaagvrij worden afgeleverd bij een tuincentrum en daarna geïnfecteerd worden, zullen andere maatregelen getroffen moeten worden. Biologische bestrijders zouden uitgezet kunnen worden, net als in de teelt van het betreffende gewas is gedaan! Volgens Elise Wieringa, Manager Quality Assurance & Sustainability bij Royal Lemkes, is dit een mooie manier om aan klanten te laten zien dat er biologische bestrijders aan het werk zijn geweest in hun aangekochte planten.

Glastuinbouw Nederland - © 2024