Uitkomst Colland Arbeidsmarktonderzoek 2018

De resultaten van het arbeidsmarktonderzoek dat in opdracht van Colland is uitgevoerd zijn gepubliceerd. Ook is een samenvatting met de belangrijkste gegevens voor de glastuinbouwsector beschikbaar gesteld. De werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs van LTO Glaskracht Nederland betrekt dit onderzoek de uitvoering van haar Arbeidsmarktbeleidsplan 2019.

Alle gegevens zijn op de website van Colland Arbeidsmarkt in te zien. De samenvatting van de resultaten voor de glastuinbouw treft u in de sectorfiche. Een opsomming van de essentiële gegevens uit de glastuinbouwsector treft u hier.

Sinds 2014 wordt iedere twee jaar in opdracht van het bestuur van Colland een uitgebreid arbeidsmarktonderzoek gehouden. Het onderzoek wordt gedaan in de sectoren die vallen onder de werkingssfeer van Colland Arbeidsmarkt.

Ontwikkelingen agrarische en groene sectoren
Het rapport geeft een actueel beeld van - en solide inzicht in - de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de agrarische en groene sectoren. Dit jaar is gebruik gemaakt van geanonimiseerde registratiebestanden van het CBS (de CBS microbestanden), cijfers van de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen (BRP), bedrijvenregister Kamer van Koophandel (KvK), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Sazas en Stigas. Mede door de vele betrokken partijen dit jaar is de betrouwbaarheid van de cijfers hoog. Er zijn hierdoor wel verschillen ontstaan ten opzichte van de onderzoeken uit eerdere jaren.

Aan het onderzoek dat de afgelopen maanden is gehouden namen dit jaar 3.634 werkgevers en 1.225 zelfstandigen deel. Namens de glastuinbouw werkten 765 bedrijven mee aan het onderzoek, waarvan 146 zonder personeel en 619 met personeel.

Wat doet LTO Glaskracht Nederland met dit onderzoek?
De werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs van LTO Glaskracht Nederland gerbuikt de uitkomsten van dit onderzoek bij de vaststelling van het Arbeidsmarktbeleidsplan 2019 en de ontwikkeling van projecten. De resultaten van de bespreking in de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs vormen de basis die Peter Loef namens LTO Glaskracht Nederland inbrengt in de sectorcommissie glastuinbouw van Colland Arbeidsmarkt. Hier wordt samen met Plantum en de vakbonden gesproken over de sectorale aanpak en mogelijke (individuele of gezamenlijke) projecten. Daarnaast bevat het onderzoeksrapport interessante informatie voor bedrijven, werknemers, overheden en het beroepsonderwijs. 

Onder dit bericht onder ‘Downloads’ treft u het volledige onderzoeksrapport.

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met Peter Loef.

Glastuinbouw Nederland - © 2024