Veel potentie voor de waarde van luchtzuiverende varens

Luchtverontreiniging is wereldwijd één van de grootste problemen. Het betreft met name fijn stof en schadelijk (uitstoot)gassen. Uiteraard is het doel om op lange termijn luchtverontreiniging te beperken en te voorkomen; voorlopig is bescherming van groot belang. Bewezen is dat planten lucht reinigen. Planten en micro-organismen in de wortelzone absorberen schadelijke vluchtige stoffen, wat een standaard masker niet afvangt. Planten dragen daarnaast bij aan een gevoel van veiligheid en gezondheid.

Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is ervan overtuigd dat de luchtzuiverende werking van planten tot waarde gebracht kon worden in een draagbaar systeem voor schone lucht. Na uitschrijving van de ontwerpwedstrijd, ontwikkelde SIGN met TU Delft studenten een prototype van de draagbare luchtzuiverende rugzak op basis van plantwortelsubstraat. Bekijk de werking in dit filmpje.

SIGN werkt in samenwerking met partners aan de verfijning van het prototype, het testen van diverse plantwortelsubstraten en het valideren van de inname van schone lucht. De rugtas biedt buiten bescherming tegen met name fijn stof. De luchtreinigende unit is uit de rugtas te halen en op kantoor of thuis te plaatsen waar hij ook andere schadelijke stoffen uit de lucht reinigt (VoC's).

De resultaten met Formaldehyde zuivering zijn zeer positief. Vooral de varens presteren het beste (Nephrolepis, Asplenicum, Adiantum). De zuiverende werking van de planten wordt versterkt door het ventilatiesysteem. In het kader van EFRO Green Innovation Cluster worden tien exemplaren gemaakt van de iGreen Plant Bag. Kijk hier voor meer informatie. De luchtzuiverende werking van varens betekent toegevoegde waarde voor de consument.

SIGN

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2024