Virus vrij starten met Peters protocol belangrijk onderwerp tijdens Open Dag Komkommer

Donderdagmiddag 1 oktober was heel komkommer telend Nederland in Bleiswijk voor de open dag Komkommer. Zij werden bijgepraat over de energieproef in komkommer en het Peters protocol om een nieuwe teelt virus vrij te starten.

Aanleiding voor de open dag was de energieproef in komkommer die met financiering vanuit Kas als Energiebron, Svensson en Cultilène gehouden wordt in het DLV GreenQ Improvement Centre in Bleiswijk. Na de opening door Aat Dijkshoorn, projectleider Het Nieuwe Telen bij LTO Glaskracht Nederland, gaf Ewoud van der Ven van DLV Plant een uitgebreide toelichting op de resultaten en de lessen die geleerd zijn in de energieproef. De nadruk lag op een gezonde teelt met maximaal gebruik van dubbele energieschermen en zo weinig mogelijk inzet van de minimum buis voor verwarming.

Paul Arkesteijn van Svensson gaf een toelichting op het gebruik van de energieschermen en Remy Maat van Cultilène ging in op de watergeef strategie. In de pauze konden de ruim 125 bezoekers de derde teelt van de proef bezichtigen. Na de pauze gaf Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw een presentatie over de al afgeronde proef met een komkommergewas in de Venlow Energy kas. Hier werd onderzoek gedaan naar minimale gewasverdamping voor een gezond komkommergewas.

Peters protocol
Piet van Adrichem van DLV Plant vertelde vervolgens over de ervaringen met het protocol dat Ron Peters van het Business Centrum Klazienaveen heeft ontwikkeld om een nieuwe teelt vrij van komkommerbontvirus te kunnen starten. Met het nieuwe protocol zijn aansprekende resultaten geboekt op enkele komkommer bedrijven in Drenthe.

“Er is veel onderzoeksgeld gestoken in de ontwikkeling van het nieuwe protocol. Het protocol kan daarom niet zomaar vrij beschikbaar komen”, vertelde Ron Peters. Dat gaf veel stof tot nadenken en discussie. Komkommerteler Willem Doorn deed daarnaast een enthousiaste oproep aan zijn collega’s om zich allemaal aan te melden bij de gewascoöperatie Komkommer om nieuw onderzoek voor belangrijke onderwerpen in de teelt mogelijk te maken.

Kas als Energiebron
Glastuinbouw Nederland - © 2024