Weersveranderingen hebben invloed op land- en tuinbouw

97% van de klimaatwetenschappers zijn het volgens RTL weervrouw Margot Ribberink eens dat er iets structureels in het klimaat aan het veranderen is. Dat vertelde ze tijdens de Greenport Arnhem Nijmegen bijeenkomst op 24 november. Die veranderingen hebben invloed op de land- en tuinbouw. "Groeiseizoenen verschuiven en er komen periodes van langere droogte en meer extreme weersverschijnselen. Dat zullen tuinders merken in hun kassen, bij hun afzet en in hun verzekeringspremies, vertelde Ribberink."

Ribberink ging niet alleen in op hoe het klimaat wereldwijd verandert, maar ook wat dat voor Nederland betekent. Door de stijging van het niveau van de zee zal watermanagement in het Westen van het land steeds belangrijker worden. Daarnaast neemt, door het opwarmen van de Noordpool, de kracht van de Straalstroom die in oostelijke richting waait in de winterperiode af. Met als gevolg dat Oostelijke en Noord-Oostelijke winden in de winter meer kans krijgen. Dat vertaalt zich gedurende de winter in meer perioden van koude oostelijke winden en lagere temperaturen, afgewisseld met zachte perioden met milde westelijke winden.

Voor de tuinbouw kan dat betekenen dat er in de winter vaker gebruik van energieschermen gemaakt moet worden. Verduurzaming van de energievoorziening is niet iets wat alleen in Nederland speelt. Volgens Ribberink zijn landen als China en India veel actiever op dit vlak. Daar worden echt grote wind- en zonneparken aangelegd. De tuinbouwbedrijven in Nederland kunnen echter aan die verduurzaming ook een goede bijdrage leveren. Tuinders hebben veel ervaring met klimaat, zon en energiemanagement. Dat daaraan te verdienen valt, bleek uit het energie weerbericht dat dagelijks voor Green Choice wordt gemaakt.

Ribberink gaf de aanwezige tuinders diverse ideeën en tips om tijdig in te spelen op de klimaatveranderingen en de verduurzaming van de energievoorziening.

Glastuinbouw Nederland - © 2024