Wereldwijde afbouw van subsidie op fossiele energie

De OECD signaleert deze week een afname van subsidies op fossiele energie maar blijft nog veel te hoog volgens de organisatie. Het grootste deel bestaat uit directe prijskortingen op petroleum die gebruikt wordt als autobrandstof. Dergelijke prijskortingen worden gezien als milieuvervuilend en marktverstorend.

De afbouw van deze prijssteun is een wijziging ten opzichte van het vorige OECD rapport uit 2013 en toont aan dat wereldwijd steeds meer werk gemaakt wordt van klimaatbeleid. Een verdere afbouw wordt bepleit om tegemoet te komen aan wereldwijde afspraken om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.
In het rapport wordt ook stilgestaan bij kortingen op energiebelasting. Alhoewel dit door de OECD wordt bestempeld als subsidie wordt dit niet overal gedeeld. De Nederlandse overheid beschouwt een belastingkorting niet als subsidie.

In het OESO rapport is vermeld dat specifieke steunmaatregelen van overheden niet geanalyseerd en beoordeeld zijn wat betreft nut en noodzaak om die af te bouwen of in stand te houden.

De Europese Commissie steunt de verlaagde energiebelasting op aardgas voor de Nederlandse glastuinbouw tot en met 2024 vanwege de tegenprestatie van de glastuinbouwsector om de CO2 emissie te reduceren en de klimaatdoelen met de overheid te halen. Deze doelen worden nagekomen en de specifieke aanpak om het gasverbruik te verminderen via Kas als Energiebron en andere initiatieven is succesvol.

Glastuinbouw Nederland - © 2024