Werkbezoek Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD) aan glastuinbouw Emmen

LTO Glaskracht Nederland voorzitter Nico van Ruiten en Cees Ruhé, bestuurslid met portefeuille ondernemersnetwerk, begeleidden afgelopen dinsdag 11 juli Tweede Kamerlid Arne Weverling, Nynke Houwing (VVD Raadslid) en fractiemedewerker Arie Roest tijdens een werkbezoek glastuinbouw in de regio Drenthe.

Bij  Chrysantenkwekerij Maatschap Boerma werd de groep rondgeleid door Jan Boerma. In de kas met pluischrysanten spraken zij over de gewasbeschermingsproblematiek. Waarom zijn middelen die wel in de vruchtgroenten zijn toegelaten, niet in de sierteelt toegelaten? Het verschil met de andere Europese landen wordt nog steeds groter, terwijl we binnen de EU naar gelijk speelveld zouden streven. Eenvoudige en snellere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen moet in Nederland mogelijk worden. Ontwikkelingen in het buitenland gaan op dit gebied veel sneller.

Koel gietwater
LTO Glaskracht-lid Herman Luimes  ontving de delegatie op zijn komkommerkwekerij. Tussen de belichte hoge draad komkommers werd gesproken over emissiebeperking naar het oppervlaktewater en riool. Tijdens warme dagen is het belang van koel gietwater zo groot dat Luimes daarvoor extra investeert. Hierdoor heeft hij minder last van ziektedruk in zijn kassen en hoeft hij ook minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Ook het thema arbeid kwam uitgebreid aan de orde, zoals de huisvesting van arbeidsmigranten in het glastuinbouwgebied, A1-verloning uitzendbureaus en knelpunten rondom arbeidsrecht waardoor het zelf in dienst nemen van personeel minder aantrekkelijk wordt. Dankzij de belichte hoge draad komkommers blijven er meer mensen het hele jaar in dienst.

Er werd afgesloten met een gesprek waarin de vertegenwoordigers van de glastuinbouwsector wensen aan de politiek konden meegeven. Advies van Arne Weverling: "Profileer je meer met ferme standpunten".

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024