Wijzigingen in toelatingen Pirimor® en Plenum® 50 WG

Op verzoek van Syngenta Crop Protection BV heeft het Ctgb besloten om de toelatingen van Pirimor® en Plenum® 50 WG aan te passen. In dit artikel meer over de achtergrond van deze wijzigingen.

Het zal u niet zijn ontgaan dat Syngenta overgenomen is door ChemChina. Omdat ChemChina ook al (gedeeltelijk) eigenaar was van Adama, heeft de Europese Commissie een aantal eisen gesteld aan deze overname. Concreet betekent dit dat Adama een aantal producten heeft afgestoten en dat Syngenta ter compensatie een aantal registraties overdraagt aan Adama. Zowel Plenum® 50 WG als Pirimor® maken hier onderdeel van uit. Voor de genoemde producten ligt de zaak wat gecompliceerd omdat de toepassingen in sierteeltgewassen geen onderdeel uit maken van deze overeenkomst.

Syngenta heeft daarom aanvragen ingediend om de toepassingen in sierteeltgewassen van Plenum® 50 WG en Pirimor® in te trekken. Tegelijkertijd zijn aanvragen ingediend om deze toepassingen te behouden maar dan onder andere handelsnamen. De huidige stand van zaken is als volgt:

Pirimor® - Pediment®
Met ingang van 23 februari 2018 zijn alle toepassingen in sierteeltgewassen op het etiket van Pirimor® komen te vervallen. Voor product met oud etiket (w.8 codering) gelden de volgende aflever- en opgebruiktermijnen: aflevertermijn is 23 augustus 2018, opgebruiktermijn is 23 augustus 2019.

Rond dezelfde tijd is een toelating verkregen voor het middel Pediment® onder nummer 15584 N. Op het etiket van Pediment® staan alle toepassingen in sierteeltgewassen die voorheen op het etiket van Pirimor® stonden.

Om misverstanden te voorkomen willen wij u erop wijzen dat op 23 maart 2018 nogmaals een etiketaanpassing heeft plaatsgevonden voor Pirimor®, waarbij de PHI in de bedekte teelt van sla is aangepast. Daardoor hebben etiketten met w.9 codering een aflevertermijn gekregen tot 23 september 2018 en een opgebruiktermijn tot 23 september 2019.

Plenum® 50 WG - Tafari®
Met ingang van 23 februari 2018 zijn alle toepassingen in sierteeltgewassen op het etiket van Plenum® 50 WG komen te vervallen. Voor product met oud etiket (w.3 codering) gelden de volgende aflever- en opgebruiktermijnen: aflevertermijn is23 augustus 2018, opgebruiktermijn is 23 augustus 2019.

Rond dezelfde tijd is een toelating verkregen voor het middel Tafari® onder nummer 15583 N. Op het etiket van Tafari® staan alle toepassingen in sierteeltgewassen die voorheen op het etiket van Plenum® 50 WG stonden. 

Pirimor® rookontwikkelaar – Pediment® rookontwikkelaar
De hierboven genoemde ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor Pirimor® rookontwikkelaar. De naam van het product is gewijzigd in Pediment® rookontwikkelaar. Op basis van de afspraken mag Syngenta dit product alleen nog op de markt brengen voor toepassing in sierteeltgewassen. De overige toepassingen zijn daarom komen te vervallen. Voor product met oud etiket (w.6 codering) gelden de volgende aflever- en opgebruiktermijnen: aflevertermijn is23 september 2018, opgebruiktermijn is 23 september 2019.

Syngenta

Glastuinbouw Nederland - © 2024