Wim van den Boomen: ‘Wat er dan achter blijft is toch wel een troosteloze lege kas’

In het zuiden werden op 23 juni 250 ha glastuinbouw getroffen door ijsbrokken. Ongeveer 50 ha heeft de teelt kunnen redden. Deze bedrijven zijn nu op een enkele na dicht en hebben de teelt weer kunnen oppakken en de kwaliteit leveren zoals ze dat gewend waren. De andere 200 ha is verloren gegaan.

Vier weken na het hevige weer waren de ramen op de meeste plaatsen eruit. Daarna werd flink opgeruimd en konden de glazenzetters aan de slag met het plaatsen van nieuwe ramen. Ik ben erg tevreden over de vele vindingrijke ideeën hoe dit zo snel veilig en verantwoord wordt opgepakt. Wat er dan achter blijft is toch wel een troosteloze lege kas.

Ook streven we ernaar om de kassen die nog gerepareerd moeten worden op tijd dicht te krijgen, zodat ook die telers op tijd met het teeltplan voor 2017 kunnen starten. Dit baart ons dan ook nog wel de meeste zorgen.

En dan de discussie of het gaat om wel of geen rampgebied. Eén ding moet duidelijk zijn: de ondernemers die financieel een duwtje nodig hebben om dit op te vangen moeten worden geholpen, en dan wel op een ondernemersvriendelijke manier. De verzekering of bond van verzekeraars vind ik in deze omvang van schade niet erg sterk optreden. Er is weinig vanuit een collectief geregeld en we trekken allemaal bij dezelfde mensen aan de bel. Al met al is er voor de betreffende bedrijven nog veel te doen, voor zij hun kassen weer hebben ingericht.

Ook LTO Glaskracht Nederland zullen met de andere partijen de koppen bij elkaar steken hoe we dit indien nodig een volgende keer nog efficiënter kunnen aanpakken, zodat we er allemaal financieel en in snelheid op vooruit gaan. Voor nu wens ik de gedupeerde ondernemers veel succes toe met het herstel van de schade.

Glastuinbouw Nederland - © 2024