Zonnepanelen op het waterbassin

Nieuw in de glastuinbouw: het waterbassin als oppervlakte voor zonnepanelen. Hiermee creëer je een drijvend zonnepark dat diverse voordelen oplevert. Voor leden van LTO is er een speciale aanbieding ontwikkeld.

Het idee is ontstaan vanuit de onmogelijkheid om op het dak van de kas panelen te plaatsen. Het waterbassin heeft een oppervlakte wat nu vaak geen functie heeft. Deze ruimte is erg geschikt om in te zetten voor het plaatsen van zonnepanelen vanwege het koelende effect van het water en de reflectie van het zonlicht, wat voor extra opbrengst zorgt.

LTO Ledenvoordeel
Waarom zie je deze techniek nergens? Energiespecialist bij LTO Ledenvoordeel Johan Schuitemaker legt uit: ‘Het bouwen van een zonnepark op een waterbassin is relatief nieuw. De bouw is technisch gezien geen probleem. Het principe is gelijk aan een grond- of dak gebonden systeem, alleen dan gemonteerd op drijvers. Als LTO Ledenvoordeel houden we de energiemarkt nauwlettend in de gaten en we letten hierbij dus ook op nieuwe ontwikkelingen. Voor leden van LTO is er doorlopend het zonnepanelen collectief van LTO waardoor leden verzekerd zijn van een scherpe prijs voor kwalitatief goede zonnepanelen en goede service. De leverancier van het collectief is Tenten Solar. Deze leverancier is de eerste die een drijvend zonnepark gaat bouwen van dit formaat met toepassing van de nieuwste technieken’.

Schuitemaker vervolgt: ‘Tenten Solar heeft veel ervaring op het terrein van zonnepanelen, onder meer in de agrarische sector, het MKB, bij de overheid en de particuliere markt. Begin 2018 starten zij met de bouw van het drijvend zonnepark Lingewaard (6.150 zonnepanelen). Daarbij is Tenten Solar verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van het zonnepark.’

Geduld
Wie zonnepanelen wil plaatsen op het waterbassin heeft een beetje geduld nodig omdat het traject tijd in beslag neemt. Tenten Solar biedt hierbij begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het aanvragen van vergunningen, recht van opstal en de netaansluiting. Ook met de huidige flora en fauna wordt rekening gehouden. Tevens is het goed om te weten dat de investering in een drijvend zonnepark hoger is dan op land. Het voordeel dat daar tegenover staat is het hoger jaarlijks rendementspercentage in kWh opbrengst.

Kijk hier voor meer informatie.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024