Glastuinbouw Nederland juicht 100% duurzaamheidscertificering toe

Glastuinbouw Nederland is opgetogen over het besluit van Royal FloraHolland dat vanaf 1 januari 2026 het merendeel van zijn leden en aanvoerders gecertificeerd moet zijn volgens de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI basket of standards). Stapsgewijs dienen in 2027 uiteindelijk álle leden en aanvoerders die bloemen en planten aanbieden, verhandelen en verrekenen via de veiling FSI compliant te zijn. “Dit besluit van Royal FloraHolland laat zien dat zowel telers als grote kopers hun verantwoordelijkheid nemen als het om duurzaamheid gaat. Het is een krachtige, gezamenlijke stap van de sierteelt op de route naar volledige transparantie”, reageert voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Duurzaamheidscertificering, zoals MPS of GlobalGAP, horen volgens Bom-Lemstra bij een verantwoorde glastuinbouw, iets waarvoor Glastuinbouw Nederland zich al jaren hardmaakt. “Juist nu we als sector zo voortvarend op weg zijn met de energietransitie en bijvoorbeeld het vergroenen van onze gewasbescherming is het belangrijk dat we dat ook vertellen aan de buitenwereld. Certificaten kunnen daar op een uitstekende manier aan bijdragen. Zo helpen we de markt voor onze duurzame producten te kiezen.”

Kleinere sierteeltbedrijven
Wel moet Royal FloraHolland volgens Bom-Lemstra bij de aanpak van de verplichte duurzaamheidscertificering aandacht hebben voor de positie van kleinere sierteeltbedrijven. “Vanwege hun bedrijfsomvang hebben zij beperkte financiële middelen. Ook zullen zij de administratieve druk eerder voelen dan grotere bedrijven. Daarom is het goed hen voldoende tijd en mogelijkheden te geven om mee te doen.”

De stap van Royal FloraHolland kan op de steun rekenen van de VGB (brancheorganisatie van sierteelthandelsbedrijven), de Sierteeltversnellers (groep vooruitstrevende telers) en de FSI Versnellersgroep (groep grote vooruitstrevende handelsbedrijven) die zich gecommitteerd heeft in 2027 honderd procent gecertificeerd in te kopen. De VGB roept zijn leden op hetzelfde te doen.

Honderd procent FSI-compliant
Van de totale omzet van Royal FloraHolland is op dit moment al 83% milieugecertificeerd en 71% is FSI-compliant. Met de gekozen aanpak wil Royal FloraHolland alle telers in staat stellen om hun aanvoer in 2027 honderd procent FSI-compliant te laten zijn en alle kopers zodoende de mogelijkheid geven om via het Royal FloraHolland-platform honderd procent gecertificeerd in te kopen. Royal FloraHolland heeft aangekondigd te zullen handhaven op dit besluit.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024